VEČERNJI SASTANCI

Roditelji su vaši saveznici

petak, 10. kolovoza 2018.

Večernji sastanci s roditeljima jedna su od najboljih prigoda na raspolaganju učitelju za izgradnju odnosa s roditeljskim domom svojih učenika. Zašto je to toliko važno?

Roditelji su vaši saveznici

Zato što, podrže li roditelji vašu poduku, doveli ste učenje doma. Djeca će biti svjesna da će se njihovi roditelji obrušiti na njih doma budu li se loše ponijeli prema vama, i da se nikamo neće moći sakriti.

Točno je i ono drugo da biste se, izgubite li naklonost roditelja, mogli nositi s agresivnošću i ratobornošću malog Sammyja sve do sudnjeg dana. Zato uistinu ima smisla održavati suvisle kontakte s roditeljima ili starateljima učenika, a sastanci s roditeljima upravo su savršeno mjesto za to.

Vaš stav prema tim sastancima mora biti pozitivan, ne valja ih uzimati kao zamornu večernju obvezu, nego pogodnost. Evo nekoliko primjerenih savjeta glede toga.

Ustanite kada uđu i rukujte se. Recite im da vam je drago vidjeti ih i zahvalite im na dolasku. Zvuči li vam to obvezatno, onda je zato što jest tako. Uvijek nas zaprepaste učitelji koji se ne ponašaju tako. Ta jednostavna nenaporna uljudnost stvara toplo i društveno ozračje.

Započnite s nečim pozitivnim o učeniku. O svakome, koliko god bio odbojan, može se nešto lijepo kazati. „Charlie je bio zanimljiv dečko za poučavanje“, „Ama je uvelike pridonosila debatama“, itd. Charlie i Ama mogu imati i đavolji znak tetoviran na čelu, ali učinite to, poduzmite taj napor. Rijetki su roditelji koji misle da je njihovo dijete neposlušni nitkov kojemu nije mjesto u školi. Zato, počnete li s nečim negativnim poput „vaš je sin ogavan“, roditelji će smjesta zauzeti obrambeni stav.

Imajte dostupne podatke o njima. Trebate biti u mogućnosti reći nešto o  nazočnosti, točnosti, opremljenosti, napredovanju, ponašanju, sadašnjim ocjenama i izgledima učenika. Što više budete imali argumenata za potporu toga, lakše ćete uvjeriti roditelje postoji li problem.

Imajte dokumentirane podatke koje ćete pokazati roditeljima. To je moćna tehnika zato što se ne može osporiti. Roditelji mogu saznati kakva je njihova Shelley na temelju kvalitete njezina rada. I loš rad je zanimljiv povod razgovoru, a roditelji su uobičajeno šokirani. Korisno je imati pri ruci rad nekog dobrog učenika radi usporedbe.

Budite svjesni određenih poteškoća koje bi učenik mogao imati. Prigovarate li Robinu ili Rayu zbog traljavog rukopisa ili pravopisa, a roditelji vam kažu: „Zar niste znali da je on disleksičan, slijep i nema ruke?“, tada ćete ispasti blesan, što doista i jeste. Isto vam se može dogoditi i sa sposobnijom djecom; saznajte tko su nadarena djeca i neka vam bude jasno da su takvome učeniku potrebni drukčiji izazovi.

Katkad može izgledati da nemate ništa zajedničko s roditeljima, no zasigurno imate – boljitak učenika. Kažete li: „I vi i ja želimo najbolje Danielu“, tada prešutno stvarate vezu s roditeljima zato što se oni ne mogu ne složiti s tim. Doista želite najbolje Danielu, zar ne?

……………..

Napomena:

  • Članak je izvadak iz sjajne knjige učitelja i pedagoga Toma Bennetta "Not Quite a Teacher", koju je objavio nakladnik Continuum. Knjiga je praktični priručnik za učitelje s umetnutim zabavnim pričama iz Tomova učiteljskog života provedenog u East Endu, jednom od najsiromašnijih londonskih predgrađa.

Izvor: newteachers.tes.co.uk

 

Vezani članci
Školski portal: Kenijac svoju plaću daje siromašnim učenicima

Kenijac svoju plaću daje siromašnim učenicima

Profesor matematike i fizike Peter TABICHI bio je među desetero…

Školski portal: Zaokruži broj

Zaokruži broj

Ideja za tu igru javila se kad su moji učenici…

Školski portal: Lažirali diplome europskim političarima

Lažirali diplome europskim političarima

Nadležni sud u Madridu pokrenuo je istragu protiv toga javnog…

Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Kenijac svoju plaću daje siromašnim učenicima

Kenijac svoju plaću daje siromašnim učenicima

Profesor matematike i fizike Peter TABICHI…

Školski portal: Održali smo sjajan Dan znanosti

Održali smo sjajan Dan znanosti

Na isti je dan rođen i…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Zašto su učitelji tako umorni

Zašto su učitelji tako umorni

Ako ste poput većine učitelja koje…