Savjeti stručnjaka
5 KORISNIH APLIKACIJA
Za učenike koji imaju poteškoća pri čitanju
objavljeno: 7. listopada 2015.

Do trenutka kad ste pročitali gornji pasus, jedan učenik koji ima poteškoće pri čitanju je možda pročitao samo prvu rečenicu.

Ta djeca trebaju našu pomoć i ohrabrenje. Srećom, sada je lakše nego ikad pomoći tim učenicima zahvaljujući nizu aplikacija za učenike koji imaju poteškoća pri čitanju. Slijedi pet aplikacija koje će se svidjeti vama i vašim učenicima.

APPWRITER US

Zahvaljujući integriranom PDF čitaču koji može prepoznati OCR kompatibilne* datoteke, AppWriter ima sposobnost kontekstualnog predviđanja unosa riječi. To pomaže učenicima sa strukturom rečenica i smanjuje broj pogrešaka.

Sav tekst u ovoj aplikaciji predstavljen je posebno dizajniranim fontom Dyslexie, koji pomaže vašim učenicima da jednostavno razlikuju pojedina slova. AppWriter također omogućuje stvaranje odvojenih profila za različite korisnike i njihove potrebe.

* Vizualno prepoznavanje znakova (eng. Optical Character Recognition, OCR – uključuje računalni softver koji prevodi sliku tiskanog dokumenta natrag u tekstualnu datoteku koju možemo uređivati).

READING TRAINER

Reading Trainer se koristi za povećavanje brzine čitanja djece koja imaju poteškoća s čitanjem, ali i klasičnih čitača. Ova aplikacija povećava brzinu čitanja 140 posto u roku od 10 dana korištenja. Ne samo to, nego i razvija razumijevanje teksta i zadržavanje podataka.

Reading Trainer je programiran da procjenjuje i prati napredak svakog učenika, prilagođavajući se individualnim potrebama i navikama te osobe.

PRIZMO

Ovo je profesionalna aplikacija za skeniranje, pregledavanje i čišćenje slika snimljenih na licu mjesta ili importiranih iz vanjskog izvora. Prizmo je potpuno kompatibilan sa svim Appleovim proizvodima te dopušta vama i vašim učenicima da bez problema radite s više spojenih uređaja.

Ekstremno točan OCR modul je potpuno samostalan, može raditi bez povezivanja s internetom, te prepoznaje slova iz 40 jezika.

TYP-O HD

Svrha ove aplikacije je eliminiranje pogrešaka pri pisanju i gramatičkih grešaka u realnom vremenu. Typ-O HD prepoznaje najčešće govorne obrasce i fraze te može ispravno pogoditi koja će riječ biti korištena sljedeća.

Typ-O HD se može podesiti tako da predlaže samo riječi i fraze povezane s određenim temama, poput sociologije, fizike i biologije.

SPELL BETTER

Ova aplikacija koristi niz metoda ponajprije da bi ohrabrila i zabavila učenike. Jednostavna je za korištenje. Spell Better je definitivno najbolja aplikacija za učenike koji imaju poteškoća pri čitanju.

Jedna od karakteristika ove aplikacije uključuje inteligentnu analizu fonetske strukture utipkane riječi da bi ispravno pogodila namjeravano značenje.

……………………..

Napomena:

  • Blog „Learn2Earn“ je društvena platforma koja spaja edukatore, učenike i obitelji te dijeli informacije o edukacijskim temama s posebnim fokusom na upotrebu tehnologije u učionicama.

Izvor: blog.learn2earn.org