Zanimljivosti
OŠ BUDROVCI
Stručna ekskurzija u Solin
objavljeno: 13. listopada 2015.

Nakon niza aktivnosti u prvoj godini pilotiranja u projektu kojeg organizira agencija SEECEL, u drugoj godini organizira se tzv. peer-learning posjet tijekom kojeg se razmjenjuju iskustva tijekom sudjelovanja u Projektu.

Projektni tim OŠ Budrovci izradio je plan i program posjeta, a čija je izrada počela još u srpnju,. Uspostavljen je kontakt sa školom domaćinom koja je također jedna od četiri škole u Republici Hrvatskoj koje sudjeluju u Projektu (za razinu ISCED2 tj. od 5. do 8. razreda).

Nakon dogovora s OŠ Vjekoslava Paraća iz Solina, našim domaćinom uslijedilo je traženje i dogovaranje prijevoza i smještaja, te rezervacija termina. Potom je plan predstavljen agenciji SEECEL koja ga je pohvalila i odobrila, a potom je odmah i ekskurzija realizirana.
Na stručnu ekskurziju išli su djelatnici škole koji su sudjelovali u projektu, te 19 učenika od 5. do 8. razreda koji su se ponajviše iskazali tijekom sudjelovanja u Projektu.

Na put smo krenuli u ranim satima četvrtka, putovali smo kroz Bosnu i Hercegovinu a po dolasku u Solin, odmah smo krenuli u obilazak centra Solina i ostataka stare Salone gdje su učenici mogli iz prve ruke saznati mnogo toga o čemu su učili ili će tek učiti na nastavi povijesti. Iako je tempo bio žestok (9 sati putovanja autobusom pa šetnja od 6-7 kilometara), naši učenici su s velikim elanom proučavali razne lokalitete stare Salone koje smo obišli. Iz organizacijskih razloga nismo imali turističkog vodiča, pa je kao ad-hoc vodič i vođa puta prof. Igor Barišić učenike ukratko upoznao s poviješću i sadašnjošću grada Solina, te s osnovnim činjenicama o lokalitetima koje smo obišli (crkva Gospe od Otoka, muzej Tusculum, starokršćansko groblje Manastirine, Thermae, bazilika Kapljuč, Amfiteatar, Porta Caesarea, Pet mostova).

Tijekom našeg obilaska dočekali su nas i pozdravili ravnatelj OŠ Vjekoslava Paraća Đuro Baloević i jedan od dvoje školskih koordinatora Dragan Stanojević.

Nakon obilaska Salone, uslijedila je prijava u hostel Jadro gdje smo odsjeli, te ručak u susjednom restoranu Gašpić. S obzirom da je vrijeme bilo ugodno i toplo, odlučeno je da se nakon toga ide na kupanje kako je i planirano. Naš vozač nas je odvezao do plaže Bačvice u Splitu, gdje su učenici pod nadzorom učitelja uživali u kupanju. Glavnu ulogu u nadzoru imao je prof. Mato Katalenić koji je vodio i vježbanje u vodi.

Nakon što su se okupali i osušili, učenici su u pratnji svojih učitelja prošetali centrom grada Splita obišavši autobusni i željeznički kolodvor, trajektnu luku, čuvenu splitsku rivu i Marmontovu ulicu. U hostel smo se vratili javnim prijevozom, večerali i prilično umorni rano otišli na počinak.
Srugi dan smo nakon doručka otišli autobusom do Trogira, a tijekom kratkog putovanja vođa puta je upoznao učenike i djelatnike s osnovnim podacima o Trogiru i gradu Kaštela koji se nalazi između Solina i Trogira. Po dolasku u Trogir slijedio je zajednički obilazak katedrale Sv. Lovre, tvrđave Kamerlengo i kule Sv. Marka.

Moramo istaknuti da su se učenici ponašali vrlo pristojno i odgovorno, kao i ostali sudionici putovanja, te nitko niti jednom prigodom tijekom putovanja nije kasnio na dogovoreno mjesto okupljanja. Naš vozač nas je potom vratio u hostel na ručak.
Nakon ručka i kraćeg odmora, slijedio je polazak u OŠ Vjekoslava Paraća. Ondje su nas dočekali ravnatelj, koordinatori Dragan i Ivana, te ostali djelatnici.

Nakon upoznavanja i razmjene prigodnih darova, naši učenici obučeni u majice s nazivom škole sudjelovali su na tehničkoj, glazbenoj i likovnoj radionici.

Na tehničkoj radionici naši učenici zajedno s učenicima iz Solina izrađivali su rad od kamena, tradicionalnu kuću. Na glazbenoj radionici naučili su tradicionalni dalmatinski ples, a na likovnoj radionici su od gline izrađivali repliku “Solinjanke”, glavu djevojke pronađene na lokalitetu Salone.

Naši učenici stekli su dragocjena nova saznanja i iskustva, družili se i upoznali nove prijatelje, te se kreativno izražavali. Djelatnici su za to vrijeme imali radni sastanak tijekom kojega su predstavljene obje škole i njihove aktivnosti u Projektu, te razmijenjene informacije i iskustva. Također je načelno dogovoren uzvratni posjet.

Zadnjega dana našega putovanja predviđen je bio organizirani obilazak stadiona Poljud te posjet Dioklecijanovoj palači koju smo vidjeli samo izvana. No, ubrzo nakon što smo krenuli počela je padati jaka kiša, te smo morali malo izmijeniti plan.

Obilazak stadiona Poljud protekao je bez problema i učenici su se mogli upoznati sa slavnom poviješću najvećega hrvatskoga nogometnoga kluba. Naš vodič ispričao nam je brojne zanimljive priče iz povijesti HNK Hajduk, upoznali smo se s jednim od najljepših stadiona na svijetu, posjetili smo novinarski salon, VIP ložu, tribine i sam travnjak gdje smo se usprkos jakoj kiši i fotografirali. Osim toga, posebno je upečatljiva bila i trofejna dvorana.

Kako je kiša i dalje jako padala, umjesto obilaska Dioklecijanove palače, crkve Sv. Dujma i kipa Grgura Ninskog, otišli smo u trgovački centar Joker gdje su se svi mogli malo osvježiti, a učenici su ručali u restoranu McDonald’s. Slijedio je nešto raniji polazak kući. Nažalost, osim kiše, u subotu smo imali i manji kvar na autobusu zbog kojeg se motor pregrijavao prilikom vožnje uzbrdo. U dogovoru s vozačem promijenili smo rutu putovanja odnosno putovali smo kroz Hrvatsku, prvo državnom cestom, a od Karlovca i autocestom. Iako je put natrag bio nešto duži nego je planirano, putovali smo sigurno i bez ikakvih problema. Došli smo kući sretno, umorni, pospani, ali i puni nezaboravnih iskustava, dojmova i novih saznanja. [IZVOR: http://os-budrovci.skole.hr/ ]

Tekst: Igor Barišić, prof.

Fotografije: Igor Barišić i Željko Vurm