Što je cvijet soli?

četvrtak, 20. veljače 2014.
Što je cvijet soli?

Pod pojmom soli najčešće se misli na kuhinjsku sol koja prema podrijetlu može biti morska (nastaje isparivanjem morske vode) i kamena (nastala je prije mnogo milijuna godina isušivanjem oceana). Sol koju rabimo u kućanstvima po kemijskom je sastavu homogena smjesa natrijeva klorida i malih količina kalcijevih, magnezijevih i kalijevih soli, ostalih minerala te tvari za konzerviranje.

SolanaMorska i kamena sol postoje otkad postoje i voda i kamen i postojat će još dugo nakon nas. One prate ljudski razvoj od pamtivijeka. Sol bismo mogli nazvati i „bijelim zlatom” jer je nekada unca soli vrijedila kao i unca zlata (unca je prastara mjera za masu (težinu), a temelji se na rimskoj unci koja je iznosila 1/12 rimske funte) i zbog svoje je vrijednosti bila uzrokom mnogih ratova. Poznato je da su Rimljani svoje vojnike plaćali solju. Suvremena engleska riječ salary (plaća) vuče podrijetlo od latinske riječi salarium koja je značila porez ili obvezu plaćenu u soli. Otkriće da sol može poslužiti za čuvanje hrane (kao konzervans) znatno je utjecalo na napredak ljudskog roda i razvoj gospodarstva mnogih zemalja. U morskoj su soli prisutna čak 84 kemijska elementa. Svi su ti elementi prisutni i u našem tijelu kojemu je prijeko potrebna sol u punom prirodnom sastavu.

Kavijar je poznat kao morska delikatesa i gurmani ga nazivaju kraljem mora, ali vrijeme je da podijeli prijestolje s još jednim izdankom mora – cvijetom soli poznatim i kao „kavijar među solima”. Cvijet soli oblik je morske soli koji je stavljen na tržište 2011. godine uz dopuštenje Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja.

Proizvodi se u solanama u Ninu i na otoku Pagu. Energija čistog i hladnog vjetra (bure), energija sunca, okoliš u kojem nema industrije te mnoge biljne i životinjske vrste nastanjene u lagunama solana (npr. alga petula) pridonose kruženju minerala kroz podlogu i salamuru i pomažu brzom i prirodnom nastajanju soli. Cvijet soli proizvodi se od kristalnog tankog sloja na površini morske vode koji tvori oblik listića, nalik na latice cvijeća, u vrijeme početka kristalizacije te se skuplja ručno mikronskim sitima prije nego što se kristalići počnu taložiti na dno bazena. Vremenski uvjeti moraju biti idealni, tj. takvi da cvijet soli može plutati po površini. Zato se proizvodi u srpnju i kolovozu kad morska voda kontinuirano isparuje pod utjecajem jakog sunca. Tanki i krhki kristalići cvijeta soli skupljaju se u ranim jutarnjim satima i kasno navečer, kad nema vjetra koji bi ih mogao uništiti. Nakon skupljanja cvijet soli stavlja se u plastične posude s rupicama kako bi se ocijedila tekućina te se prebacuje na police na kojima se suši nekoliko dana izložen suncu. Treba ga razgrtati svaka dva-tri sata te ga obvezno unositi u zatvoreni prostor preko noći.

Cvijet soli nikada se ne upotrebljava za kuhanje

SolanaCvijet soli manje je slan jer sadržava manje natrijeva klorida od kuhinjske soli, ali ima više minerala u tragovima potrebnih organizmu, poput željeza, magnezija, kalcija, kalija, mangana, cinka i prirodnog joda. Količina joda manja je nego u kuhinjskoj soli jer se stvara  na prirodan način, bez naknadnog jodiranja koje bi uništilo sol. Vlažnost cvijeta soli veća je nego u kuhinjske soli jer se prirodno suši, pa se ne može postići udio vlage kao sušenjem u sušnici, a ima i veću koncentraciju magnezija koji mu daje gorčinu i privlači vlagu. Budući da je riječ o najkvalitetnijoj i najzdravijoj vrsti ekološki proizvedene soli, ona se osim u prehrani rabi i u zdravstvene i kozmetičke svrhe. Služi za regulaciju probave, ublažavanje tegoba u žena u klimakteriju i tijekom menstrualnog ciklusa, za osvježenje organizma i opuštanje, pomaže ljudima kojima manjka kalcija i magnezija, pomaže pri otežanoj probavi, smanjuje grčeve u mišićima i snizuje povišeni krvni tlak, a može ublažiti i neke kožne alergije.

Cvijet soli nikada se ne upotrebljava za kuhanje, nego samo kao začin netom prije posluživanja. Ima bogat, kremast te lagano sladak okus koji prirodno pojačava okus hrane kojoj se dodaje i obogaćuje je. Tekstura mu je hrskava i vrlo krhka. U različitim područjima u svijetu proizvodi se cvijet soli različite arome, okusa i boje. Boja može biti i siva zbog pojedinih minerala. Najviše se proizvodi u Bretanji u Francuskoj pa tamošnja fleur de sel de Guerande ima reputaciju jedne od najpoznatijih u svijetu. Od svih neprerađenih ekoloških soli kristali cvijeta soli imaju najživlju i najaktivniju energijsku strukturu jer nastaju samo na prirodan način. Iako je cijena te soli znatno veća od obične morske soli (iznosi oko 400 kn po kilogramu), pa se prodaje u malim dozama u trgovinama zdrave hrane, ne može se reći da je pretjerana s obzirom na način i uvjete njezine proizvodnje te na njezinu kakvoću, podrijetlo, okus, ljekovita svojstva i ekskluzivnost.

Palac gore za cvijet soli!

Autorica članka: Karla Vukšić, prof.

Vezani članci
Školski portal: Karamel – ljekovita i ukusna tvar dobivena od šećera

Karamel – ljekovita i ukusna tvar dobivena od šećera

Teško je zamisliti kuhinju i kuhanje bez običnoga stolnoga ili…

Školski portal: Uz veselje i vježbu i u zimskim mjesecima!

Uz veselje i vježbu i u zimskim mjesecima!

[ Piše: Dunja KUFNER, učiteljica savjetnica ] ... ali ako…

Školski portal: Najjednostavniji način da provedete što manje vremena sjedeći

Najjednostavniji način da provedete što manje vremena sjedeći

…surfamo internetom ili gledamo TV, većina nas cijelog je dana…

Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Proglašeni ovogodišnji „Splitski pupoljci“

Proglašeni ovogodišnji „Splitski pupoljci“

Ovogodišnji su „Splitski pupoljci“ Mirja BIOČIĆ,…

Školski portal: Mića ribarska fešta

Mića ribarska fešta

Priredba je promovirala lokalne običaje, a…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Zašto su učitelji tako umorni

Zašto su učitelji tako umorni

Ako ste poput većine učitelja koje…