Školska knjiga za vas
Nagradni natječaj Školske knjige
Čitanje – svjetlost u našim životima
objavljeno: 25. studenoga 2015.

ŠTO JE MJESEC HRVATSKE KNJIGE?

Mjesec hrvatske knjige tradicionalna je kulturna manifestacija posvećena hrvatskoj književnosti koja promiče hrvatsku knjigu i potiče čitanje. Traje od 15. listopada do 15. studenog 2015. godine. Ovogodišnji će Mjesec hrvatske knjige proteći u znaku odluke Opće skupštine UN-a koja je 2015. godinu proglasila Međunarodnom godinom svjetlosti i tehnologija zasnovanih na svjetlu.

NATJEČAJ ČITANJE – SVJETLOST U NAŠIM ŽIVOTIMA

Školska knjiga obilježava Mjesec hrvatske knjige natječajem kojim poziva učitelje razredne nastave da se radovima svojih učenika uključe u projekt ČITANJE – SVJETLOST U NAŠIM ŽIVOTIMA. Zajedno sa svojim učenicima osmislite razredni plakat kojim ćete poručiti javnosti zašto je čitanje dobro, važno i uzbudljivo te kako djecu (i odrasle) zaljubiti u čitanje.

 ŠTO ĆEMO OCJENJIVATI NA PLAKATU?

1. Prepoznatljivost – plakat treba izraziti nešto novo, ne može se sastojati samo od tuđih citata i recikliranih misli o čitanju, zato je dobro da u njegovu osmišljavaju sudjeluje što više mudrih glavica. One trebaju pridonijeti tomu da plakat bude prepoznatljiv, drukčiji od drugih, originalan, poseban, takav kakvoga ne može smisliti nijedan drugi razred.

2. Jednostavnost i preglednost – plakat je poruka. Ta poruka mora na prvi pogled biti jasna na plakatu. Nije dobro kad je plakat pretrpan i kad se od šume detalja na vidi što zapravo poručuje. Ako na plakatu – osim glavne – ima više manjih poruka, one trebaju biti složene tako da se onaj tko gleda plakat lako snađe i na prvi pogled može iščitati njegov smisao.

3. Estetiku – plakat je vizualni izraz neke ideje. Poruka plakata i njegov izgled ne smiju biti u suprotnosti… Treba dobro razmisliti o bojama, tipu slova, tipovima ilustracija i sve to – ujednačiti da se vidi trud u domišljanju i oblikovanju ne samo poruke, nego i njezina izgleda i ukupnog dojma.

ČIME ŠKOLSKA KNJIGA NAGRAĐUJE?

Prva je nagrada Književnik u gostima u vašoj školi – radionica za poticanje čitanja te cjelogodišnja pretplata na Smib za sve učenike pobjedničkog razreda. Također, cijeli će razred dobiti diplomu za osvojeno prvo mjesto.

Druga je nagrada cjelogodišnja pretplata na Smib i diploma za osvojeno drugo mjesto.

Treća je nagrada vrijedan i bogat paket s didaktičkim materijalima za cijeli razred i diploma za osvojeno treće mjesto.

Svi sudionici natječaja dobit će zahvalnice za sudjelovanje u natječaju.

TKO ČINI ŽIRI?

Ugledni, kreativni i prije svega pravedni članovi žirija jesu: urednica Dinka Juričić, urednica Emica Calogjera Rogić, magistra dizajna Lovorka Decker te urednice za razrednu nastavu Dijana Kalađija i Željka Bujan.

KAKVA SU PRAVILA?

U natječaju mogu sudjelovati učenici od prvog do četvrtog razreda pod vodstvom svojeg učitelja / svoje učiteljice. Natječaj traje od 29. listopada do 15. studenog 2015. godine. U natječaj ulaze radovi poslani zaključno s datumom završetka natječaja. Učitelj/učiteljica šalje razredni uradak poštom na adresu:

NATJEČAJ ZA MJESEC HRVATSKE KNJIGE

Uredništvo razredne nastave

Školska knjiga d. d.

Masarykova 28

10000 Zagreb

Radovi se mogu poslati i elektronskim putem na: razredna.nastava@skolskaknjiga.hr.

Uz radove obvezatno pošaljite ispunjenu prijavnicu koju možete preuzeti ovdje.

Rezultati će biti objavljeni do 25. studenog 2015. na Školskome portalu (www.skolskiportal.hr).

IMATE LI JOŠ PITANJA?

Odlično! Veseli nas što vas zanima naš natječaj. Slobodno nam se javite sa svim dodatnim pitanjima na: razredna.nastava@skolskaknjiga.hr.

 

Vaša Školska knjiga