Pljesak molim
UDRUGA MLADI NADARENI MATEMATIČARI „MARIN GETALDIĆ“
Prvo online predavanje na YouTubeu
objavljeno: 24. studenoga 2015.

… a koje su vodili uglavnom bivši vrhunski natjecatelji iz tih škola, studenti FER-a ili PMF-a. Voditelji tih grupa su početkom školske godine 2008./2009. odlučili zajedničkim snagama organizirati i unaprijediti rad s nadarenima te su osnovali udrugu sa sljedećim idejama:

Misija
• primijeniti novi pogled na rad s mladim nadarenim matematičarima koji se temelji na inovativnim idejama, mladim ljudima i prijateljstvu

Ciljevi
• poticanje učenika na rad i razvoj matematičkog talenta
• napredno matematičko obrazovanje i priprema mladih nadarenih matematičara za natjecanja iz matematike
• povezivanje mladih matematičara u Hrvatskoj
• promocija matematike kao znanosti u Hrvatskoj i širenje svijesti o ulozi matematike u modernom društvu
• suradnja s nadležnim institucijama radi poboljšanja i restrukturiranja obrazovnog sustava
• suradnja sa sličnim organizacijama u inozemstvu radi promocije matematike na međunarodnoj razini.

Matematičko obrazovanje u Hrvatskoj ima mnogo prostora za napredak na svim razinama. U osnovnim i srednjim školama poticanje interesa za matematiku nije sustavno, već često ovisi isključivo o dobroj volji učitelja i profesora. Zbog toga se nerijetko događa da učenici koji bi se rado aktivnije bavili matematikom ne dobiju dovoljnu podršku na vrijeme. Također, česte su situacije za koje možda i nije moguće pronaći sustavna rješenja, već je jednostavno potrebno uložiti dodatan trud. Primjerice, napredak najboljih učenika ponekad biva značajno usporen jer ne postoji nitko tko bi usmjeravao njihov rad i potencijal. Upravo ovakav „prazan prostor“ htjeli bismo ispuniti djelovanjem u udruzi MNM „Marin Getaldić“.

Na svojoj mrežnoj stranici sustavno rade na postavljenim ciljevima, a onda je toga 23. listopada 2015. – napravljen novi iskorak.

Nakon sedam online predavanja o matematici u PDF-formatu – i sami su rekli – izuzetna nam je čast predstaviti prvo predavanje koje Iima popratne materijale na YouTubeu. Veliko hvala svima koji sudjeluju u projektu, i još veće hvala svima vama koji nas pratite i radite po našim predavanjima! Tema je KARAKTERISTIČNE TOČKE TROKUTA.