Zanimljivosti
MIOŠ KARLOVAC
Učenici posjetili Politehničku školu Subotica
objavljeno: 27. studenoga 2015.

… sudjelovalo je u projektu „Karlovac u Subotici“ s ciljem unaprjeđenja suradnje Mješovite industrijsko-obrtničke škole Karlovac s Politehničkom školom Subotica.

Temeljem Natječaja za potporu međunarodnoj suradnji osnovnih i srednjih škola sa školama iz europskih zemalja koje ne sudjeluju u Programu za cjeloživotno učenje i za suradnju sa školama i drugim ustanovama koje provode obrazovanje pripadnika hrvatske manjine u inozemstvu u školskoj godini 2015./2016., Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta RH dodijelilo je financijsku potporu za projekt međunarodne suradnje Mješovite industrijsko-obrtničke škole Karlovac i Politehničke škole iz Subotice, jedne od triju srednjih škola koja izvodi nastavu na hrvatskome jeziku u Republici Srbiji.

Program susreta dviju škola započet je obraćanjem nazočnima ravnatelja škole domaćina Ise Planića i ravnateljice MIOŠ-a Snježane Erdeljac. Susretu su prisustvovali i Velimir Pleša, generalni konzul RH u Subotici, Blaško Stanić, član Gradskog vijeća zadužen za obrazovanje te Jasna Vojnić, predstavnica Hrvatskoga nacionalnog vijeća zadužena za obrazovanje. Karlovački su učenici kolegama iz Politehničke škole Subotica predstavili svoj grad, njegovu povijest, kulturu, rijeke, mostove, znamenitosti i pjesništvo, a grad domaćin upoznali su kroz predavanja kolega i druženje s domaćinima te obilaske subotičkih znamenitosti.

Nakon formalnog dijela susreta učenici obiju škola pobliže su se upoznali na radionicama, a druženje je nastavljeno i prilikom obilaska gradske jezgre Subotice. Uz stručno vodstvo gosti iz Karlovca obišli su Gradsku kuću, sinagogu, Suvremenu galeriju, jezero Palić i ZOO vrt. Posjetili su i mjesto Tavankut gdje su ih ugostili članovi Hrvatskog kulturnog prosvjetnog društva „Matija Gubec“. U Tavankutu su obišli Etno salaš Balažević i Galeriju slika od slame. Tijekom boravka u Subotici i Tavankutu učenici su snimali filmski materijal koji će naknadno oblikovati u kratki dokumentarni film kojim će ovjekovječiti ovaj međunarodni susret. Kroz susret dviju škola uspješno je ostvarena njihova suradnja te je time ispunjen primarni cilj projekta. Osim toga, već je predložen i prvi korak daljnjeg tijeka ove međunarodne suradnje: Mješovita industrijsko-obrtnička škola Karlovac pozvana je kao inozemni sudionik na državno natjecanje srednjih građevinskih škola čiji će domaćin biti Politehnička škola Subotica. [ IZ DRUGIH MEDIJA | kaportal.rtl.hr ]