Savjeti stručnjaka
DEFICIT PAŽNJE ILI HIPERAKTIVNI POREMEĆAJ
Kako djeci koja pate od ADHD-a pomoći pri pisanju domaće zadaće?
objavljeno: 26. travnja 2018.

… djeci koja imaju problema s koncentracijom, pažnjom ili pamćenjem.

Možete li svom djetetu s ADHD-om pružiti pomoć pri pisanju domaće zadaće? Naravno! Osmislite dosljedne rutine kod kuće i u školi. Iako će možda potrajati nekoliko mjeseci prije nego te rutine postanu navike, rezultat će biti bolje radne vještine, osjećaj uspjeha i osmijeh na licu vašeg djeteta.

  RJEŠENJA U ŠKOLI  

Omogućite djetetu dovoljno vremena da zapiše zadatke. Učitelji bi trebali zapisati dnevne zadatke na ploču i pročitati ih naglas da bi pojačali informaciju. Ako poremećaj pažnje ili poremećaji učenja otežavaju nekoj djeci prepisivanje domaće zadaće s ploče, podijelite svima natipkane zadatke koje mogu ponijeti kući.

Odredite „prijatelje za učenje“. Udružite djecu u parove da bi mogli jedni drugima provjeravati informacije o domaćoj zadaći, zadacima i knjigama te osigurati da je sve točno i na svom mjestu. Na kraju dana prijatelji mogu pomoći jedni drugima da spakiraju pribor i knjige koje će im biti potrebne kod kuće.

Napravite fascikl za „završene zadatke“. Taj fascikl će poslužiti kao podsjetnik na ono što treba vratiti u školu. Djeci koja imaju poteškoća s prisjećanjem na ono što trebaju napraviti za domaću zadaću priložite list papira za roditelje koji oni mogu potpisati nakon što je dijete završilo domaću zadaću i pospremilo je u školsku torbu.

Smanjite opterećenje domaćim zadaćama. Djeca s ADHD-om rade polako i lako ih nešto frustrira. Pokušajte smanjiti opterećenje njihove domaće zadaće tako što, na primjer, u zadacima iz matematike zadate samo zadatke s neparnim brojevima. Tako učenik može pokazati što je naučio bez prevelikog pritiska.

  RJEŠENJA KOD KUĆE  

Osigurajte da zadaća stigne kući. Ako vaše dijete ima problema s prepisivanjem zadataka, recite to njegovu učitelju. On bi mogao pomoći djetetu da se prisjeti zadaće ili bi vam mogao poslati zadatke e-mailom.

Odredite vrijeme za pisanje domaće zadaće. Neka djeca trebaju odmor nakon škole, a druga najbolje rade dok su još u „školskom modu“. Ako izvannastavne aktivnosti otežavaju djetetu pridržavanje rasporeda, pomozite mu da rasporedi svoje vrijeme tako što ćete napravit tjedni kalendar koji sadrži vrijeme pisanja domaće zadaće za svaki dan.

Odredite mjesto za pisanje domaće zadaće. Nađite mjesto na kojem vaše dijete može udobno raditi. Pozadinska glazba može mu pomoći da se fokusira, ali, osim toga, pokušajte na minimum smanjiti stvari koje bi ga mogle ometati.

Nemojte dopustiti svom djetetu da odugovlači. Uvjerite se da ono razumije zadatak i počinje raditi na njemu. Ostanite u blizini da biste mogli priskočiti u pomoć i pružiti podršku.

Planirajte stanke. Koncentracija troši puno energije u slučaju djece s ADHD-om. Petominutna pauza svakih dvadesetak minuta pomaže im napuniti baterije.

  BUDITE POZITIVNI    

Poštujte „točku zasićenja“ svojeg djeteta. Ako je ono preumorno, pod stresom ili prefrustrirano da bi završilo domaću zadaću, dopustite mu da stane. Napišite učitelju pismo i objasnite mu to, a ako se nastavi, popričajte s učiteljem o smanjenju opsega domaće zadaće.

Spakirajte ga. Provjerite je li vaše dijete organizirano i spremno za školu, je li domaća zadaća spakirana u školsku torbu te je li torba spremna pokraj ulaznih vrata.

Pohvalite njegov/njezin trud. Nekoj djeci je koristan sustav znački: kad vaše dijete završi svoju zadaću na vrijeme, dodajte zvijezdu u tablicu koju ste prethodno pripremili. Zvijezde se zatim mogu otkupiti u zamjenu za posebne povlastice ili predmete s popisa želja.

 

……..

(Skraćenica ADHD dolazi od engleskog izraza Attention Deficit Hyperactivity Disorder – deficit pažnje/hiperaktivni poremećaj).

………….

Napomena:

  • Izvor članka je portal SchoolFamily.com – usmjeren na pomaganje roditeljima da pomognu svojoj djeci kako bi maksimalno iskoristila školsku godinu. Pružajući roditeljima stručne uvide, informacije i resurse, SchoolFamily.com pomaže im da njihova djeca budu uspješna cijele školske godine.
  • Izvor: schoolfamily.com