Zanimljivosti
OSNOVNA ŠKOLA BARTULA KAŠIĆA, ZADAR
Aktivna škola koja služi kao primjer
objavljeno: 1. prosinca 2015.

Prošli tjedan su učenici te nastavnici i profesori zadarske Osnovne škole Bartula Kašića  proslavili okruglu obljetnicu, a riječ je o punih 30 godina od osnutka ove poznate osnovne škole. Bilo je veselo, puno smijeha, pjesme i glume u sklopu svečanog programa.

Atmosfera u školi je sjajna. Jako sam zadovoljna s koliko ljubavi, entuzijazma, strpljenja, volje, pa i strasti, svi moji kolege rade u ovoj školi iako su za svoj rad malo plaćeni. Većina njih daje sebe i svom pozivu, u cjelosti. Uvijek su na raspolaganju učenicima, a tome govori u prilog niz izvannastavnih aktivnosti koje imamo u školi i puno projekata koji se uspješno realiziraju. Nastavnici i profesori uvijek su spremni na akcije, a posebno one humanitarnog karaktera. A da se u ovoj školi dobro i kvalitetno radi, dokazuje i činjenica da je škola iznjedrila generacije i generacije poznatih i u svom poslu uspješnih, ali prije svega dobrih i poštenih ljudi – naglasila je ravnateljica Osnovne škole Bartula Kašića prof. Katica SKUKAN.

Škola radi u dvije smjene i broji 953 učenika od prvih do osmih razreda u 48 razrednih odjeljenja, dok njihova Područna škola na Bokanjcu radi u čak tri smjene i ima oko 130 učenika. Osim Bokanjca tu su još i područne škole Žerava, Dračevac Ninski i Poljica. Sveukupno je stotinjak zaposlenih djelatnika. Ravnateljica Skukan koja je “dirigentsku palicu” škole preuzela prije otprilike godinu dana i tako postala među svojim kolegama samo malo “jednakija od jednakih” kaže da u školi ništa ne bi mijenjala, jedino bi nastojala da škola još više sudjeluje u raznim projektima kao što je Erasmus+KA2 što im omogućuje EU.

Imamo još jaku dobru suradnju s mnogim udrugama, institucijama Grada i Županije, ali i Hrvatskim zavodom za javno zdrastvo, Narodnim muzejom, Muzejom antičkog stakla, Gradskom knjižnicom, Sveučilištem i mnogim drugima. Škola je i tehnološki jako dobro opremljena, jedino bih voljela kada bi u skoroj budućnosti zbog učenika koji su obuhvaćeni produženim boravkom, mogli staviti u funkciju i našu kuhinju kojoj je oprema stara i dotrajala – otkrila je ravnateljica Skukan.

Osnovna škola Bartula Kašića svoja je vrata otvorila 1985. godine pod nazivom Osnovna škola Put Bokanjca. Početkom 90-ih, škola mijenja naziv u Osnovnu školu Bartula Kašića. Ova je škola i nositeljica plakete UNICEF-a- Stop nasilju među djecom i vlasnica jedinstvene Geološke zbirke koja se nalazi u predvorju škole i prva je takva postavljena u RH. Posebno mjesto – pažnje i ljubavi svih u školi i učenika i nastavnika, zauzima i školski maslinik jer njihovo maslinovo ulje više godina za redom odnosi zlatna odličja na Međunarodnoj manifestaciji maslinara Mediterana.

Svečana akademija obilježavnja Dana škole započela je scenskim prikazom Mirakula Venefride Bartula Kašića u režiji zadarske dramaturginje Milene Dundov i pod dirigentskom palicom prof. Ive Nižića, a u izvedbi učenika škole. Nastavila se dalje pjesmom i recitalima, a na kraju su uručene i zahvlanice, odnosno priznanja pojedincima i institucijama koje su pomogle u izgradnji škole i osigurale joj mjesto koje joj i pripada – jednoj od najboljih zadarskih osnovnih škola. [ IZ DRUGIH MEDIJA | zadarskilist.hr ]