Školska knjiga za vas
JEDINSTVENA BOŽIĆNA ČAROLIJA KOJA SE NE PROPUŠTA
Specijalna božićna priča
objavljeno: 4. prosinca 2015.

Jeste li ikada htjeli osjetiti pravu božićnu bajku poput onih iz američkih filmova? Popiti toplu čokoladu u najdražoj knjižari, gledati ozarena lica svoje dječice dok šapuću skrivene božićne želje Djedu Mrazu na uho ili slušaju najljepše dječje priče iz usta Snježne kraljice?

■ Od ovoga petka upravo takav ugođaj moći ćete doživjeti u knjižari Arkadija na Trgu bana Josipa Jelačića 14 u Zagrebu. Poznata knjižara postat će mitsko mjesto iz snova, a Božićna čarolija u Arkadiji potrajat će tijekom cijelog prosinca.

Božićna čarolija u Arkadiji manifestacija je kojom Školska knjiga u povodu 65. obljetnice svojeg postojanja povezuje knjige, vizualnu umjetnost i blagdane. Školska knjiga, najveća hrvatska izdavačka kuća za koju pišu i prevode vodeći hrvatski intelektualci, a knjige oslikavaju veliki domaći i europski umjetnici, i ovaj je put ostvarila uspješnu suradnju.

Za specijalno božićno ruho, satkano od atraktivnih scena iz svijeta književne mašte, zadužen je Mario MIŠE, zapaženi suradnik najprestižnijih svjetskih brandova, koji će u izlozima knjižare Arkadija na središnjem gradskom trgu oživiti scene iz svijeta bajki.

■ Tijekom Božićne čarolije ŠKOLSKA KNJIGA priprema niz zanimljivih zbivanja – gostovanja pisaca i umjetnika svake subote u prosincu i mnogobrojne radionice za djecu.

Najmlađi će moći uživati u čitanju priča uz Snježnu kraljicu i Djeda Mraza, a odrasli za to vrijeme predahnuti uz čaj ili toplu čokoladu i prolistati knjige. U obilju naslova i uz prigodne popuste svaki će posjetitelj zasigurno pronaći idealan dar za sebe i svoje najdraže, a ljubazno osoblje Arkadije besplatno će zamatati darove ukrasnim papirom.

Uživanje u pravom božićnom ugođaju, kušanje zimskih slatkiša i slikanje sa Snježnom kraljicom ili Djedom Mrazom jedinstven je doživljaj koji ljubitelji blagdanskih radosti nikako ne smiju propustiti.

Mario MIŠE mladi je hrvatski umjetnik s bogatom međunarodnom karijerom. Njegov najnoviji projekt uključuje i suradnju u izradi kostima i oglavlja za novi nastavak Igara gladi. Surađivao je i s poznatom modnom kreatoricom Vivienne Westwood te s brandom Victoria’s Secret, a kazališnu publiku zadivio je kostimima poznatih svjetskih kazališta.

■ Božićna čarolija u Arkadiji bit će svečano otvorena u petak, 4. prosinca, u 19 sati. Uživajte u prekrasnim prizorima u izlozima Arkadije, pročitajte zimske bajke i prepustite se ljepoti božićne čarolije!

JUBILEJI

65 godina Školske knjige i tri godine knjižare Arkadija

Kanonska djela hrvatske i svjetske književnosti, leksikoni, rječnici i gramatike, edukativne slikovnice i lektira, udžbenici za osnovnu i srednju školu znanstvena i stručna izdanja sa svih područja ljudske djelatnosti – središnje su mjesto nakladničkog programa ŠKOLSKE KNJIGE, najvećega hrvatskog nakladnika i vodećeg nakladnika u regiji koji ove godine obilježava 65 godina postojanja.

Za Školsku knjigu pišu i prevode s drugih jezika vodeći hrvatski intelektualci. Za nju ilustriraju i oslikavaju knjige najveći hrvatski i europski umjetnici.

Devedeset posto pametnih i nekomercijalnih knjiga objavljenih od osamostaljenja Hrvatske do danas našoj je kulturi podarila Školska knjiga – od leksikona hrvatske i svjetske književnosti i više od osamdeset rječnika na sedamnaest jezika do netom objavljenoga Velikog rječnika hrvatskoga standardnog jezika, rječnika sa 120 tisuća natuknica i podnatuknica!

BEZ KNJIGA ŠKOLSKE KNJIGE HRVATSKA BI BILA – PUSTA!

Središnje mjesto knjižarske mreže Školske knjige svakako je knjižara Arkadija koja ove godine slavi treći rođendan.

Smještena u samome srcu Hrvatske, na zagrebačkome Trgu bana Josipa Jelačića 14, ARKADIJA je susretište hrvatske i europske/svjetske kulture, tradicijskoga i modernoga, prošloga i budućega.

O Arkadiji, mitskome zavičaju boga Pana, pisali su veliki grčki povjesničar Polibije i glasoviti rimski pjesnici Ovidije i Vergilije, no tvorac modernoga poimanja Arkadije slavni je talijanski pjesnik i humanist Jacopo Sannazaro (1458. – 1530.). Njegovo djelo Arkadija (1504.) imalo je golem utjecaj na gotovo sve važnije europske književnosti uključujući i hrvatsku, posebice na Petra Zoranića i njegove Planine napisane 1536., a objavljene 1569. u Veneciji.

Obilježavajući 65 godina postojanja i slaveći 3. rođendan knjižare Arkadija, Školska knjiga darovala je hrvatskoj kulturi prvi cjeloviti hrvatski prijevod i prepjev Sannazarove Arkadije.

Zahvaljujući prevodilačkome talentu Mate Marasa, Arkadija je u hrvatskome jeziku sačuvala ritam i rimu izvornika te na najbolji način dočarala Sannazarov svijet arkadije.

A taj je svijet i danas utočište svima koji vole i misle Hrvatsku.

…………….

Miroslava VUČIĆ, urednica u Školskoj knjizi