Zanimljivosti
Jelo prema receptu filozofa Ksenokrata
objavljeno: 7. ožujka 2014.

ŠkoljkaJakovljeve kapice su školjke obično na lošem glasu, ali svježe i pravilno servirane ubrajaju se u sam vrh morske hrane.

Botticellijeva Venera izronila je iz takve školjke, princeza Diana nosila ju je kao ukras na kaputu. Jakovljeve kapice dio su opće kulture onoliko koliko su sastavni dio gurmanskih jelovnika. Ti su mekušci oduvijek bili specijalitet. Arheološki nalazi dokazuju da ih ljudi jedu od davnina. Rimljani i Grci osobito su uživali u njima. Filozof Ksenokrat preporučivao ih je pržene i poslužene s octom. Nekoliko stotina godina poslije te su školjke služile srednjovjekovnim hodočasnicima u sjeverozapadnoj Španjolskoj kao tanjuri. Danas ih  nudi gotovo svaki bolji restoran.

Kad su svježe, svilenkaste su i kremaste, slatkasta okusa. Ali ta se slatkoća smanjuje samo nekoliko sati nakon što ih se izvadi iz vode, a mekoća se potpuno uništava zamrzavanjem.

Draž je tih školjki u jednostavnosti, njihov je okus dovoljan gotovo sam po sebi, a usto se odlikuju vlastitom, prirodno izrađenom „posudom”.