Iz školskog svijeta
BOŽIĆ | NA BADNJAK 1818.
Prvi put izvedena „Tiha noć“
objavljeno: 24. prosinca 2019.

… izvedena danas planetarno poznata Božična pjesma Tiha noć.

Riječi pjesme od šest kitica Tiha noć, a u njemačkom originalu „Stille Nacht, heilige Nacht“, napisao je 1816. mladi svećenik Joseph Mohr u Mariapfarru u Lungau. Za glazbu se pobrinuo ravnatelj lokalne škole Franz Xaver Gruber. Kada je glazba bila ‘složena’, njih su dvojica uz gitaru i zapjevali.

 

■   TIHA NOĆ – SVETA NOĆ [jedna hrvatska inačica]

Pjesma je izvorno trebala imati glazbenu pratnju gitare, jer na taj Badnjak crkvene orgulje u Oberndorfu u crkvi sv. Nikole nisu funkcionirale, bile su pokvarene, a vremena za popravak nije bilo. Postoji i legenda: miš je pregrizao mijeh bez kojeg u ono doba orgulje nisu mogle svirati. Zanimljivo je da je originalni tempo bio brz i živahan poput plesne glazbe, dok se danas ta pjesma izvodi obično u laganom tempu.

Marija Husar feat. Ivana Husar – Tiha noć

„Tiha noć“ svojom jednostavnošću želi nas uputiti da obnovimo običnost svojih dana, potaknuti nas da uklonimo zapreke u srcima i među srcima, da se djetinjeg srca uzdignemo prema Bogu i u tom uzdignuću živimo sve dane.

Zabilježeno je da su je početkom Prvog svjetskog rata, na Badnjak 1914., zajednički na njemačkom, engleskom i francuskom jeziku pjevale na bojišnici sučeljene vojske. Čudo Božića navelo je i vojnike da barem privremeno obustave neprijateljstva.

„Tiha noć“ do danas je doživjela mnoge verzije i mnoge izvedbe, prevedena u više od 300 verzija diljem svijeta, na više od 130 jezika.

Silent Night… Elvis Presley

I na svjetskoj glazbenoj pozornici ‘Silent Night’ otpjevala su brojna zvučna imena, da spomenemo samo neke: Mahalia Jackson, Elvis Presley, Mariah Carey, Justin Bieber, Sinead O’Connor, Beyonce, Michael Bublé, Bing Crosby, Taylor Swift…  a od naših glazbenika: Marija Husar, Antonija Šola, Franka Batelić, Josipa Lisac, Krunoslav Slabinac, Ana Rucner, Vlado Kalember & Zagrebački mališani, Oliver Dragojević, Jacques Vanna&Fides, Mišo Kovač, Tajči, Danijela Martinović i drugi…

 ………………….

„Tiha noć“

[Hrvatska inačica]

Tiha noć, sveta noć
Ponoć je, spava sve
Samo Marija s Josipom bdi
Divno djetešce pred njima spi
Rajski resi ga mir,
Rajski resi ga mir.

Tiha noć, sveta noć
Pjesma ta anđeoska
Miljem otajnim napunja zrak
Bajna svjetlost rasvjetljuje mrak
Kraj pretvara u raj,
Kraj pretvara u raj.

Tiha noć, sveta noć
Pastiri, amo svi
Pjevat Isusu anđela poj
S majkom poklon prikazat mu svoj
Srce dat mu na dar,
Srce dat mu na dar.

 ………………….