Jučer-danas-sutra
NOVA JE GODINA TU, 2019. POLAKO IDE...
Sedam novogodišnjih odluka za učitelje
objavljeno: 27. prosinca 2018.

1)   ZABRANITE SI ocjenjivanje učeničkih radova i planiranje lekcija navečer kad su na TV-u popularne serije, dobar film ili neka odlična drama. Vrlo je ugodno gledati TV bez gomile knjiga pokraj sebe, a često može pružiti korisne ideje za raspravu s učenicima sutradan.

2)   UMJESTO DA PLAĆATE MJESEČNU ČLANARINU, a da se njome nikad ne koristite – pođite u teretanu. Nemojte to činiti samo u siječnju, kad ste puni raznih ideja o zdravlju i fitnesu, nego to pretvorite u svoju tjednu rutinu. Brzo ćete osjetiti koristi od te navike, a vaši kolege i učenici primijetit će da se odlično osjećate i imate više energije.

3)   OČISTITE NAPOKON SVOJU UČIONICU – što si obećavate već godinama. Nekoliko sati strogog čišćenja nereda nakon škole može biti katarzično i zasigurno će poboljšati ambijent vaše učionice. Ponesite crne vrećice za smeće i budite nemilosrdni!

4)   PLANIRAJTE UNAPRIJED I PRIPREMITE SE za superviziju. Promatrajte nastavu svojih kolega i usporedite njihov rad s vlastitim.

5)   USPORITE S LEKCIJAMA I PROVJERITE RAZUMIJU LI UČENICI ono što ih poučavate. Upijaju li zaista informacije ili ih samo recitiraju tijekom ispitivanja? Poučavanje bržim tempom ne znači uvijek da djeca i uče brže.

6)   PROVUCITE SE KROZ ŠKOLSKE SASTANKE BEZ KORIŠTENJA FRAZE: „To bi bilo dobro za kurikulum“. Zašto ne biste odmah radili ono što je dobro za djecu i školu umjesto da to radite zato što od vas to očekuju vaši nadležni?

7)   ODLUČITE DA ĆE BITI POZITIVNI U SVOM POSLU. Poučavanje je odličan posao, vrlo raznolik, neizmjerno zahvalan i optimistima savršen. Da ne mislite kako možete poboljšati živote mladih ljudi, ne biste ni ušli u ovu profesiju. Stoga ostanite pozitivni, inspirirajte učenike jasnim, veselim stavom i uživajte u svojem pozivu.

 ……………………………

NAPOMENA

  • TES je digitalna zajednica s više od 3,6 milijuna registriranih online korisnika u 279 zemalja i područja, te stoga najveća online mreža učitelja koja pomaže savjetovati, informirati te inspirirati edukatore diljem svijeta.
  • Izvor: TES