Nesvrstani
Moka – caffè all’italiana
objavljeno: 26. ožujka 2014.

MokaMalo je onih koji mogu zamisliti početak dana bez šalice fine kave, a još kad se okusu pridoda opojan miris koji se širi prostorijom, gotovo je nemoguće odoljeti njezinim čarima. Kava nije samo napitak već i dio svakidašnjice, kulture, tradicije. Pojam pijenja kave podrazumijeva razne običaje: kratku stanku usred napornog dana, druženje s prijateljima, pa čak i sklapanje poslova.

U Hrvatskoj je odabir uglavnom ograničen na kavu s toplim/hladnim, a u Italiji postoji pregršt varijanata, ovisno o okusu koji najviše odgovara nepcu: espresso, caffé latte, cappuccino, macchiato najpopularniji su načini pripremanja kave. Različite nijanse kombinacija skrivaju se pod zajedničkim imenom: moka. Moka je specifičan tip aparata za pripremu kave, a naziv je dobio prema jednoj njezinoj vrsti. Dizajnirao ga je Alfonso Bialetti još davne 1933. i, unatoč raznoliku dizajnu, njegova se prvotna forma nije promijenila.

MokaTaj je aparat jednostavna oblika i podijeljen je u četiri dijela izrađena od aluminija kako bi se olakšala njegova upotreba: za pripravak je dovoljno napuniti moku vodom do označenog dijela, ispuniti je filtarskom kavom, zatvoriti i staviti na vatru. Nakon nekoliko minuta aparat „fućkanjem” daje do znanja da je kava spremna za posluživanje.

Upravo zbog jednostavne uporabe i dimenzija, moka je praktična za jednu ili više osoba, neovisno o dobi. Usto, privlačan dizajn tih aparata nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Ukrašeni raznim bojama, sličicama, čak i logotipom svih poznatih talijanskih nogometnih klubova, ti su aparati privlačni kupcima različitih ukusa.

Nije nimalo pretjerano reći da kava pripremljena u moki okusom nimalo ne zaostaje za onom iz velikih aparata. Za sve ljubitelje kave (i one koji će to tek postati) moka je neizostavan kućanski aparat.

Autorica: Morana Pavelić Trbović