Pljesak molim
9. VELJAČE: DAN SIGURNIJEG INTERNETA
Web tim u akciji za sigurniji internet
objavljeno: 9. veljače 2016.

Djeca upoznaju virtualni svijet u najranijim djetinjstvu jer je klikanje mišem vrlo zabavno i vodi ih kamo god požele.

I mi odrasli smo korisnici tog virtualnog svijeta i bez njega ne bismo stigli napraviti sve što trebamo i želimo, bilo na poslu ili u privatnom životu. Međutim, mi smo svjesni da najveće opasnosti upravo i vrebaju u virtualnom svijetu i da su njima najviše izložena djeca, često zbog manjka obrazovanja i informiranosti.

Stoga smo, zajedno sa starijim učenicima, u našoj školi odlučili obrazovati naše najmlađe pomoću njima primjerenih programa.

Najprije smo krenuli u istraživanje informatičkih udžbenika, interneta i raznih informatičkih časopisa, a zanimali su nas osnovni pojmovi o internetu, društvenim mrežama i sigurnosti.

Nakon istrage, koja nam i nije najbolje „sjela“ jer tko još čita i lista tolike knjige, krenuli smo u avanturu stvaranja raznih multimedijskih sadržaja koristeći mnogobrojne Web 2.0 alate.

Učenici nižih razreda su crtali, bojili i izrađivali plakat o internetskom bontonu. Učenici viših razreda stvarali su razne PREZI PREZENTACIJE kao i 

GLOGSTER PLAKATE, animacije, igrice u programu Zondle, online osmosmjerke, premetaljke i puzzle

  • Oni koji su malo vještiji u osmišljavanju stripova izradili su strip pomoću programa Toondoo. Pogledajte STRIP!

Na kraju stripa su osmislili i nekoliko zadataka za svoje vršnjake. Izradili su i mali priručnik za sigurniji internet u Word Publisheru te promotivni letak LETAK IMAŠ FEJS?  koji u kratkim rečenicama daje osnovne upute kako se ponašati na najpopularnijoj društvenoj mreži – Facebooku.

Muška ekipa našeg WEB tima odlučila je snimiti kratki videozapis “Imaš Fejs?” prema promotivnom letku. Kada su se opustili pred videokamerom, odlučili su snimiti i obrazovni film kojim svoje vršnjake žele upoznati s ključnim pojmovima za sigurnije korištenje interneta te ih uputiti na pravila pristojnog ponašanja na internetu.

Taj kreativni dio kampanje bio je i najzanimljiviji jer su se učenici usput mogli igrati, sami stvarati svoje igrice, a najbolje od svega je što su usput i sami sebe informirali o opasnostima i sigurnosti na internetu.

Izradili smo i stranicu za roditelje gdje smo ih uputili na korisne stranice koje im mogu pomoći u borbi s virtualnim svijetom.

Kada smo sve posložili, zaključili smo da smo općenito zadovoljni radom, no da ipak malo više moramo poraditi na videozapisima te proširiti aktivnosti i na naše područne škole. S ovim aktivnostima nastavljamo i dalje jer pripremamo predavanje za svoje vršnjake i učenike nižih razreda kako bismo ih potaknuli da se i oni koji nisu priključe u ovu hvalevrijednu kampanju.

……………………………….

Sanja VRANJEŠEVIĆ, učiteljica razredne nastave

i voditeljica WEBtima OŠ Veliko Trojstvo