Zanimljivosti
ZA SVE ZALJUBLJENE [U KEMIJU]
I ljubav je kemija…
objavljeno: 14. veljače 2019.

Stari narodi štovali su bogove ljubavi i prinosili im žrtve kako bi im oni podarili sreću u ljubavi. Rimski bog ljubavi, Kupid ili Amor, prikazivan je kao dječak s lukom i strijelama kojima pogađa ljude ili bogove i širi ljubav.

Rafael, Trijumf Galateje (oko 1514.)

………………..

Fenomen ljubavi usko je povezan s osjećajem iznimne bliskosti, brige, privrženosti i povjerenja. Svakoga od nas sigurno je barem jednom u životu „pogodila“ Amorova strjelica, i to ravno u srce. Ono zbog toga brže kuca, dlanovi se znoje, koljena klecaju, a u trbuhu plešu veseli leptirići. Nisu to simptomi neke opasne bolesti, dijagnoza je jednostavna – zaljubljeni ste! Međutim, ako mislite da je srce odgovorno za sve navedene i brojne druge simptome kod zaljubljenih, u zabludi ste. Zaljubljenost se događa u mozgu.

Ljudsko tijelo proizvodi jedinstvene mirisne tvari – feromone, kojima šaljemo poruke u okolni svijet. Pojam feromon uveli su Peter Karlson i Martin Lüscher 1959. na temelju grčkih riječi phero (nositi) i horme (stimulirati). Feromoni su odgovorni za različite oblike komunikacije unutar jedne vrste (intraspecijska komunikacija) i utječu na promjene ponašanja pod utjecajem hormona. Iako je stanje zaljubljenosti posljedica složenih i zamršenih kemijskih reakcija u mozgu, možemo jednostavno reći da feromoni dviju osoba međusobno „komuniciraju“ i „pregovaraju“ kako bi došli do zaključka koliko se jedni drugima „sviđaju“. Ako se odluče „sviđati“ jedni drugima, onda vrlo brzo nastupa stanje zaljubljenosti.

Kakva se to „ljubavna kemija“ stvara u mozgu? Znanstvenici tvrde da se kod zaljubljenih osoba istovremeno aktivira čak 12 područja mozga, nakon čega počinje proizvodnja noradrenalina, adrenalina, dopamina, serotonina i vazopresina. Sve su to neurotransmiteri, tj. tvari odgovorne za prijenos električnih signala među neuronima. Među najvažnije neurotransmitere ubrajaju se feniletilamini (biogeni amini). Oni su odgovorni za euforiju koju nam donosi zaljubljenost, a zbog njih možemo satima maštati i razmišljati o osobi u koju smo zaljubljeni.

Dopamin je jedan od najpoznatijih feniletilamina. Djeluje na primitivni ili limbički dio mozga zadužen za emocije, raspoloženje, motivaciju i libido, pri čemu se smanjuje aktivnost onog dijela mozga odgovornog za racionalno i logično razmišljanje. Zato često zaljubljenim osobama kažemo da su „izgubile glavu“ ili da im je „glava u oblacima“. Istraživanja su dokazala da je kod zaljubljenih osoba razina tog hormona povećana zbog čega se javlja osjećaj euforije i neizmjerne sreće.

Strukturna formula molekule dopamina

………………………..

Dopamin stimulira proizvodnju polipeptida oksitocina. Taj se hormon u tijelu oslobađa tijekom različitih aktivnosti, kao što su grljenje, dodirivanje, orgazam i rođenje djeteta. Mnogobrojne su posljedice lučenja oksitocina: topli (majčinski) osjećaji svojstveni majkama za vrijeme trudnoće i kasnije tijekom dojenja, povećano seksualno uzbuđenje, želja za dodirivanjem (što objašnjava maženje nakon seksualnog odnosa), povećano povjerenje i smanjen strah, ali i povišena razina empatije i velikodušnosti. 

Model molekule oksitocina

………………………..

Noradrenalin često nazivaju i hormonom stresa. Njegovo oslobađanje u tijelu povisuje razinu glukoze u krvi, stimulira i ubrzava rad srca, povisuje krvni tlak i potiče cirkulaciju kad smo u blizini osobe koja nas privlači. Noradrenalin je ujedno i prekursor adrenalina, hormona nadbubrežne žlijezde koji također povisuje krvni tlak, ubrzava disanje i povećava razinu kisika u krvi, regulira san i raspoloženje. 

           Model molekule noradrenalina                                                         Model molekule adrenalina

…………………………………………………

Priča postaje sve zamršenija, a još nismo stigli do kraja. Postupno se u tijelu stvara endorfin, opioidni neuropeptid složene građe koji ublažava tjeskobu i tjelesnu bol pa nas dovodi do stanja u kojem smo gotovo anestezirani i „pijani od ljubavi“.

Model molekule β-endorfina

………………………..

Iako se razine svih spomenutih tvari naglo u tijelu povećavaju, istovremeno opada razina neurotransmitera serotonina zbog čega se javlja agresija, depresija, poremećaj spavanja pa čak i opsesivno-kompulzivni poremećaj, što može objasniti neopisivu želju i potrebu za osobom u koju smo zaljubljeni.

Strukturna formula serotonina

……………………..

Blago zaljubljenima! A što ako ovih dana niste zaljubljeni? Koncentraciju dopamina u tijelu možete povećati konzumiranjem čokolade, ali ne očekujte čuda jer dopamin koji unesemo konzumiranjem čokolade ne dopire do mozga u dovoljnim količinama da bismo se osjećali zaljubljeno. U tome ga sprječavaju određeni enzimi. Međutim, to nikako nije razlog da s voljenom osobom ne podijelite jednu veliku čokoladu i uživate u blagodatima ljubavi.

……………..

Piše: Sanja LUKIĆ