Jučer-danas-sutra
eTWINNING
Digitalno građanstvo u žarištu
objavljeno: 12. veljače 2016.

Digitalno građanstvo odnosi se na sve koji redovito koriste internet i informacijske tehnologije. Ključna područja uključuju, ali nisu ograničena na: digitalnu pismenost, digitalna i intelektualna prava i odgovornosti, digitalnu sigurnost i zaštitu podataka, digitalno pravo i pravila ponašanja na internetu, digitalnu pristupačnost i digitalnu komunikaciju. Uz naizgled beskrajno uključivanje digitalnih alata u svakodnevni život, obrazovanje o digitalnom građanstvu potiče osviještenost o važnosti uporabe digitalnih alata odgovorno i osnažujuće.

Poput europskog ili aktivnog građanstva, digitalno građanstvo podrazumijeva sudjelovanje i odgovornosti, uz mogućnost doprinosa stvaranju boljeg svijeta.

Prošle godine europski ministri obrazovanja susreli su se i raspravljali o ključnim aktivnostima kojima se promiču odgovornosti i slobode digitalnog građanstva. Zajednički su predložili metode za borbu protiv nejednakosti, osnaživanje učitelja, promoviranje dijaloga i osiguranje uključivog obrazovanja. Pariška deklaracija ide i korak dalje i navodi potrebu za „jačanjem kritičkog razmišljanja i medijske pismenosti, posebice u korištenju interneta i društvenih medija, kako bi se razvila otpornost na sve oblike diskriminacije i indoktrinacije“.

Digitalno građanstvo koncept je koji se uvelike usvaja i pasivno i aktivno u učionicama, bilo putem obrazovanja ili sigurnosti.

Za više informacija pratite eTwinningovu platformu tijekom cijele godine. [ Izvor: etwinning.net