Iz školskog svijeta
OŠ STUBIČKE TOPLICE
O Valentinovu u društvu Marije Borić
objavljeno: 15. veljače 2016.

U posebno uređenom školskom predvorju učenici predmetne nastave održali su literarni kružok. Vrhunac užitka darovala je glumica Marija Borić. Osim što je odlučila o pobjedničkim literarnim radovima, svestrana umjetnica je iskreno i toplo odaslala poruke o ljubavi, ali i važnosti pisanja i čitanja.

Kad je škola u siječnju raspisala natječaj u pisanju poezije i proze ljubavne tematike, učenici predmetne nastave su samo maštali i zapisivali misli i osjećaje o ljubavi. Nastale su mnoge pjesme i prozni radovi, a 12 istaknutijih pročitano je na svečanosti „Pričajmo o ljubavi“. Umjetnica Marija Borić dugo je promišljala o plasmanu radova, a učenike najboljih uradaka škola je uz podršku Općine Stubičke Toplice pohvalila i nagradila.

Za gošću smo pripremili pitanja o važnosti čitanja, pisanja, ljubavi i odrastanja, pa ju je učenica osmog razreda intervjuirala tijekom svečanosti.

Tako se Marija Borić prisjetila svojih školskih dana kad je bila jako zaljubljiva, pa se čak prisjetila imena i prezimena svojih prvih simpatija, ali i prvih ljubavnih razočarenja. Ipak, zaljubljivost joj nije smetala da uvijek bude odlikašica koju je „spašavalo“ jako dobro pamćenje i lako učenje. Lektira joj nije radila probleme, osim u srednjoj školi „Smrt Smail-age Čengića“. S užitkom se prisjetila naslova „Hasanaginica“ i „Emma Bovary“. Danas joj je omiljena  španjolska spisateljica Lucia Etxebarria i njezin roman “O svemu vidljivom i nevidljivom”. Marija Borić potvrdila nam je da se ljubav prema čitanju može razvijati tijekom cijelog života, ali da je važno čitati naslove prilagođene dobi čitatelja.

Na kraju je učenicima poručila da kroz život trebaju ići otvorena srca, da ne gledaju vanjštinu, već biraju osobe prema ponašanju i osobnosti. Oduševljenim učenicima napisala je posvete s autogramom te se s njima strpljivo fotografirala.

…..

Blanka DOKO, knjižničarka