Jučer-danas-sutra
TISUĆE MAĐARA NA ULICAMA PROTIV ORBANOVE REFORME ŠKOLSTVA
‘Nastavnici su preopterećeni, a u udžbenicima su činjenične pogreške’
objavljeno: 14. veljače 2016.

Nastavničkom osoblju, koje traži drastično smanjivanje satnice i slobodan izbor udžbenika, pridružili su se i radnici iz sindikata javnih službi i sindikata rudara. Prosvjednici tvrde da je reforma školstva dio politike centralizacije koju Orban provodi unazad posljednjih šest godina, a koja je državne medije i druge javne institucije dovela pod kontrolu vlade.

Orbanova vlada prije tri je godine potpuno preuzela kontrolu nad školama iz ruku lokalne samouprave i sada središnje državno tijelo regulira sve aspekte obrazovanja, kompletno do razine nabave kreda za škole u provinciji. Reforma je znatno povećala radno opterećenje nastavnika, kažu oni, i uvela novi kurikulum s udžbenicima koji sadrže činjenične pogreške.

“Ovo je naša posljednja šansa da se pobrinemo da nam djeca žive u normalnoj državi i dobiju dobro obrazovanje, umjesto ove destrukcije koja se dešava”, kazala je 46-godišnja Katalin Egressy, majka četvero djece. Vlada tvrdi da je u obrazovnu reformu krenula zbog proračunskih ušteda, ali dodaje da sada pokreće niz konzultacija o tom problemu.

I agencija pri ministarstvu obrazovanja koja nadgleda reformu u svojoj nedavnoj studiji priznaje da postoje određeni problemi i da nijedna zemlja EU nije uvela tako “radikalnu centralizaciju” školstva.

Orbanova vladajuća stranka Fidesz nakon oštrog stajališta prema migrantskoj krizi i dalje uživa najveću potporu u anketama. Janos Lazar, pročelnik premijerova kabineta priznaje da postoje problemi oko reforme školstva koje treba riješiti, ali također tvrdi da “neki žele zakuhati i političke teškoće”. [ IZ DRUGIH MEDIJA | Jutarnji list