Savjeti stručnjaka
BUDITE REALISTIČNI U SVOJIM OČEKIVANJIMA
Roditelje treba podsjetiti da su i učitelji ljudi
objavljeno: 16. veljače 2016.

PODSJETITE SVOJU DJECU DA MORAJU SLUŠATI UČITELJE. Da poštuju svoje učitelje. I nemojte ih i sami zaboraviti poštivati, jer ako vaša djeca vide da nemate poštovanja prema učiteljima – čak i kod kuće, čak i pri telefonskom razgovoru s prijateljem – tada ni ona neće poštivati svog učitelja.

BUDITE PUNI RAZUMIJEVANJA PREMA UČITELJIMA SVOJE DJECE.Nemojte biti jedan od onih roditelja koji ukazuje na pravopisnu grešku u učiteljevom e-mailu. Pokušajte razumjeti da je taj e-mail vjerojatno napisan u kasne večernje sate, a osoba koja ga je pisala jedva je držala oči otvorene od premorenosti. Pokušajte razumjeti da, kao i kod ukrašavanja učionice, učitelj to radi u svoje slobodno vrijeme.

BUDITE REALISTIČNI U SVOJIM OČEKIVANJIMA. Učitelji vaše djece daju sve od sebe da bi omogućili kvalitetnu edukaciju svakom djetetu, da oni koji trebaju malo više pomoći tu pomoć i prime. Ali, učitelj je jedan među njih 30 ili čak 40. Ako vaše dijete dobije slabu ocjenu u nekom predmetu, nemojte kriviti učitelja, nemojte odmah zahtijevati objašnjenje. Pomozite svom djetetu! Učite s njim.

SURAĐUJTE S UČITELJEM, otkrijte što vi možete napraviti da biste pomogli učvrstiti današnju lekciju. Nemate vremena ili energije da pretvorite tu trojku u četvorku? Onda nemojte očekivati ni da će ga učitelj vašeg djeteta imati. Vi možda imate 45-satni radni tjedan, ali učitelj vašeg djeteta ima učionicu sa 40 učenika (i vjerojatno 60-satni tjedan).

PRESTANITE SA SARKASTIČNIM PRIMJEDBAMA. Poučavanje nije čuvanje djece. Poučavanje nije honorarni posao. Ne sviđa vam se kako se djecu poučava samo da bi polagali testove? Obratite se školskom odboru. Obratite se svojim lokalnim ili državnim političarima.

Podržite vladine službenike koji se zauzimaju protiv standardiziranog testiranja i univerzalnih ciljeva lekcija. Ali, za ime Božje, nemojte koristiti to protiv učitelja svoje djece, ili bilo kojih drugih učitelja. Oni su vjerojatno jednako frustrirani kao i vi jer su primorani držati se toliko skriptiranog puta koji izvlači svu radost iz učenja.

POKAŽITE SVOJU ZAHVALNOST. Učitelj bi mogao raditi neki drugi posao, s boljom plaćom, manje radnih sati i uz puno manje stresa. Posao koji ga ne primorava na trošenje sati i sati na radionice i stručno usavršavanje. Uz tako visoki postotak učitelja koji napuštaju profesiju, čudo je da bilo koji učitelj ostane u bilo kojoj školi dulje od pet godina. Ali, učitelji vaše djece su i dalje tamo. Rade neumorno, dok im svi drugi dišu za vrat.

POKAŽITE IM DA PRIZNAJETE I POŠTUJETE ONO ŠTO RADE.Recite im to. Ponekad je jedino što učitelj čuje od roditelja neki oblik žalbe. Ponekad je to službeni prigovor, ponekad se radi o toliko maloj stvari poput pravopisne greške. Zahvalite im! Ne morate im kupovati poklone, ali možete im napisati pismo. Neka vam i vaše dijete pomogne. Recite im to zbog toga što je ponekad roditeljeva ili učenikova zahvalnost jedini izvor podrške učitelju.

BUDITE AKTIVNI SA SVOJOM DJECOM. Najbolja, najljubaznija stvar koju možete napraviti za učitelja svoje djece je ujedno i najbolja stvar koju možete napraviti za svoju djecu. Brinite se o njihovim izletima, dođite na školske priredbe, pitajte ih o njihovom danu i radite s njima ako nešto nije u redu.

BUDITE LJUBAZNI PREMA UČITELJIMA. Ako od početka imate lošu sliku o učiteljima i svijetu edukacije općenito, ako očekujete da će učitelj uprskati obrazovanje vašeg djeteta, ako imate bilo kakav nepriličan stav, nanosite puno štete učitelju svog djeteta, ali i svom djetetu.

UČITELJI NISU ČUDOTVORCI. Oni nisu ovdje da bi odgajali vašu djecu umjesto vas. Oni nisu tu da bi pomicali planine, čak i ako to žele. Oni su vaši partneri u edukaciji. Oni će napraviti što god je u njihovoj moći da pruže upute i vodstvo tijekom školskih sati, a ponekad i poslije. Oni će postaviti temelje na kojima će roditelji kasnije graditi. Oni će postaviti bazu na kojoj će se razvijati daljnja iskustva, uložit će vrijeme i novac koji nemaju u ime vaše djece. Oni će se suprotstaviti administraciji, podržavati kad nitko drugi ne podržava i žrtvovati se više nego bi se bilo koji učitelj trebao žrtvovati za svoje učenike.

Stoga, bolje vam je da budete ljubazni prema učiteljima svoje djece.

……………………..

Napomena:

  • Thought Catalog je portal koji vjeruje da je svako mišljenje važno i teži neutralnoj uređivačkoj politici kojom upravljaju otvorenost i iskrenost.
  • Izvor: thoughtcatalog.com