Zanimljivosti
SLATINA: OŠ JOSIPA KOZARCA, PS DONJI MELJANI
„Niti zavičaja“
objavljeno: 22. veljače 2016.

…a mlađim naraštajima prenesemo u nasljedstvo i sačuvamo ih od zaborava. Financijska sredstva osigurala je Nacionalna zaklada „Slagalica“ za razvoj civilnoga društva kroz decentralizirani model financiranja.

Cilj je obnoviti i njegovati tradicijske dječje pjesme i plesove našeg kraja te zainteresirati djecu i mlade za očuvanje lokalne tradicije, kao i obogatiti društvena događanja u slatinskom kraju. Osnivanje folklorne skupine u našoj područnoj školi doprinijet će povezivanju ljudi i očuvanju baštine naslijeđene od naših starih te potaklo druženje i razmjenu iskustava s drugim školama. Roditelji i mještani dali su veliku podršku za izradu narodnih nošnji koje su neophodne za aktivnost folklorne skupine i njegovanje kulturno-umjetničke tradicije slatinskog kraja.

Predavanjem na temu „Nošnje slatinskog zavičaja“ ravnateljice i više kustosice Zavičajnog muzeja Slatina, Dragice Šuvak, započeo je projekt kojeg su osmislile učiteljice područne škole Donji Meljani Martina Grgurić i Mirjana Prlić u suradnji s voditeljicom projekta psihologinjom Anjom Kovač Mišura.

U veljači smo osnovali folklornu skupinu „Neven“. Kako se naša područna škola već dugo bavi uzgajanjem nevena i spravljenjem ljekovitih pripravaka od te biljke, odlučili smo da nam folklorna skupina nosi ime tog cvijeta. Istog dana održana je i plesna radionica. Predstavnici slatinskog KUD-a „Dika“, Dario Vrbaslija i Ivana Marović,  predstavili  su rad  KUD-a i pokazali nam plesne korake starih dječjih plesova i igara. Učenici su s velikim zanimanjem pratili svaki pokret i bez poteškoća ih usvajali. Spontano su se uključivali u ples i mještani, a zvuci harmonike i poznati stari stihovi  pjesama pobudili su emocije i oduševili sve nazočne.

Na našu zamolbu da otkrijemo i skupimo nešto od starina,  puno mještana  se vrlo rado odazvalo. Donosili su u školu svoje brižno čuvane narodne nošnje, stare fotografije, zapisane stihove tradicijskih pjesama, stare predmete, alate i slično. Prikupljene  starine izložili smo u školi i tako učili i istraživali o životu u prošlosti našeg kraja.

Ovaj projekt će, nadamo se, potaknuti naše učenike i druge mlade da kvalitetnije provode svoje slobodno vrijeme. Radujemo se svim izazovima koji stoje pred nama, stjecanju novih iskustava i druženja u želji  da se niti zavičaja nastave plesti, u Područnoj školi Donji Meljani.