Iz školskog svijeta
HRANA ZA MOZAK
Prehrambeni savjeti učiteljima
objavljeno: 29. veljače 2016.

To zahtijeva puno energije, stoga valja opskrbiti mozak i tijelo odgovarajućim gorivom.

Ali, u prenatrpanom radnom danu jednog učitelja tko ima vremena misliti na zdravu prehranu, a još manje baviti se ponekad konfliktnim tvrdnjama o prehrambenim vrijednostima raznolikog izbora hrane?

Nažalost, što manje razmišljamo o onome što jedemo, time je naša prehrana lošija – pogotovo imamo li naviku jesti hranu bogatu šećerom i zasićenim mastima, koja sadrži vrlo malo sastojaka što održavaju razine energije.

UPORNI PREHRAMBENI MITOVI

Uzmite u obzir ovih nekoliko mitova o prehrani koji mogu rezultirati manjkom energije cijeli školski dan:

Mit: PRAVILNA PREHRANA SE SVODI SAMO NA GORIVO ZA ZDRAVO TIJELO.

Činjenica: Ne zaboravite nahraniti svoj mozak! Mozak također troši kalorije – u prosjeku oko 600 dnevno. Prehrambeni izbori koji podržavaju kardiovaskularno zdravlje – dijeta koja se sastoji primarno od povrća i voća bez škroba, zdravih ulja i masti, raznolikih izvora proteina te izabranih žitarica – također su dobri za mozak i stoga mogu ojačati kognitivno funkcioniranje tijekom životnog vijeka.

Mit: PREHRANA KOJA SE TEMELJI NA UGLJIKOHIDRATIMA PRUŽA POUZDAN IZVOR DUGOTRAJNE ENERGIJE.

Činjenica: Kalorije iz dodanog šećera i rafiniranog škroba i žitarica mogu pružiti kratak nalet energije – koji brzo prelazi u letargiju. Smanjenje konzumiranja hrane koja sadrži dodatni šećer, uključujući raznu pripremljenu hranu i slatkiše, najvažnija je preporuka najnovijeg američkog Prehrambenog vodiča 2015.-2020.

Mit: MASTI SU LOŠE.

Činjenica: Ažurirani Prehrambeni vodič savjetuje da treba smanjiti konzumiranje zasićenih masti, koje su poglavito u crvenom mesu i mliječnim proizvodima. Ipak, mononezasićene i polinezasićene masti, koje su ključni sastojak mediteranske prehrane, imaju pozitivne efekte na razine kolesterola u krvi. Sjemenke, orašasto voće, maslinovo ulje i avokado dobar su izvor mononezasićenih masti, dok riba poput lososa i tune sadrži polinezasićene masti, uključujući omega-3 masne kiseline koje također podržavaju funkcioniranje mozga. Masti povećavaju osjećaj sitosti i pomažu odagnati osjećaj gladi. To znači da tijekom dana možete konzumirati manje kalorija.

Mit: MESO JE NAJBOLJI IZVOR PROTEINA.

Činjenica: Prehrambeni stručnjaci slažu se da se većina ljudi previše oslanja na crveno i procesuirano meso kao svoj primarni izvor proteina. Drugo upozorenje dolazi iz nedavnog izvještaja Svjetske zdravstvene organizacije (engl. World Health Organization) koji povezuje redovno konzumiranje crvenog i procesuiranog mesa s povećanim rizikom od raka. Možete dodati više zdravih izvora proteina planirajući obroke koji uključuju morsku hranu, perad, jaja, mliječne proizvode, mahunarke poput graha i graška, orašastog voća, sjemenki i proizvoda od soje.

ZDRAV POČETAK DANA

Primjenjujući ove preporuke, pogledajmo što nedavna istraživanja otkrivaju o pravilnoj prehrani u pravo vrijeme koja optimizira funkcioniranje mozga.

Početak dana uz zdravi doručak može značiti razliku između prijepodneva ispunjenog energičnim poučavanjem i osjećaja mlitavosti koji vas prati sve do podneva. Na početku nekih naših sesija profesionalnog razvoja mi obično učitelje pitamo što jedu za doručak.

Čest odgovor je nešto poput ovog: zdjela žitarica s malo šećera i bezmasnog mlijeka, čaša soka od naranče i možda pecivo. Kad njihova energija počne opadati sredinom prijepodneva, oni zgrabe na primjer nemasni jogurt – i pitaju se zašto do ručka već umiru od gladi.

Stvar je u tome da taj doručak obiluje ugljikohidratima, a nedostaje mu hrana bogata hranjivim sastojcima.

S druge strane, omlet s povrćem uz šalicu kave ili čaja pruža dovoljno goriva da bi mozak funkcionirao sve do ručka, kada možete ponovno napuniti zalihe energije za ostatak dana porcijom proteina poput piletine ili ribe, uz šarenu salatu polivenu maslinovim uljem.

Drago nam je vidjeti da je novi Prehrambeni vodič konzistentan s našim radom tijekom proteklih 20 godina analiziranja prehrambenih istraživanja i utjecaja prehrane na ljudsko funkcioniranje, pogotovo na edukatore i njihove učenike.

……………………….

Napomena:

  • Portal Edutopia je online zajednica koja promiče i dijeli znanje o edukacijskim temama. Autori na tom portalu naglašavaju projektno orijentirano učenje, profesionalni razvoj učitelja, društveno i emocionalno učenje, integraciju tehnologije itd.
  • Izvor: edutopia.org