Jučer-danas-sutra
I PITANJA TREBA ZNATI POSTAVLJATI
5 načina na koje možete pomoći učenicima da postavljaju bolja pitanja
objavljeno: 20. kolovoza 2018.

POSTAVLJANJE PITANJA JE UMJETNOST UČENJA. Naučiti postaviti važna pitanja je najbolji dokaz razumijevanja koji postoji, te daleko nadmašuje privremeni nalet endorfina koji obično slijedi točan „odgovor“.

  • Pitanja su uzroci i efekti učenja.

 5 NAČINA NA KOJE MOŽETE POMOĆI UČENICIMA POSTAVLJATI BOLJA PITANJA

 1)      Učinite postavljanje pitanja sigurnim.

Koristite papiriće na koje učenici mogu anonimno napisati pitanja koja žele ili podijeliti pitanja s kolegama.

2)      Neka postavljanje pitanja bude “cool”.

Objavite najbolja pitanja. Odredite poseban dio na oglasnoj ploči gdje možete zapisivati najbolja pitanja ili ih objesiti na zidu. Učenici vole čitati ta pitanja – pogotovo učenici iz drugih razreda koji se obično zapitaju „Tko je napisao ovo?“ ili „Tko je rekao to?“

3)     Učinite postavljanje pitanja zabavnim.

Napravite konceptnu mapu kratkoročnih i dugoročnih efekata odličnih pitanja. Zapišite ih na razglednice i neka učenici naprave fotografije za Instagram ili Twitter na kojima drže dotične razglednice.

4)     Neka postavljanje pitanja bude učenicima korisno.

Dodijelite bodove za dobra pitanja. Pomozite im postaviti dobra pitanja o njihovim životima, i osmislite „zadatke“ u kojima moraju u određenom pitanju istražiti neki aspekt svojih života.

5)     Neka pitanja budu lako pamtljiva da bi im se učenici mogli iznova vraćati.

Što su pitanja autentičnija i običnija, i što češće im se učenici vraćaju (prirodno i autentično), tim će dulje ostati u glavama učenika.

………………

Napomena:

  • Autor članka je Terry Heick, urednik portala Teach Thought. Njegov glavni interes je kako se poučavanje mijenja u digitalnom i povezanom svijetu te digitalna pismenost, uloga igre u učenju, fleksibilnost projektno orijentiranog učenja, potencijal videoigara i simulacije u učenju itd.
  • Izvor: teachthought.com