Pljesak molim
HRVATSKA ZAJEDNICA TEHNIČKE KULTURE – GODIŠNJE NAGRADE
Uredniku Školske knjige ĐULI NAĐ nagrada za životno djelo
objavljeno: 22. travnja 2016.

Dobitnik Nagrade za životno djelo HZTK je Đula Nađ, nastavnik fizike i tehničke kulture.

Temeljem članaka 4. i 23. Odluke o ustanovljenju javnih priznanja Hrvatske zajednice tehničke kulture te prijedloga Odbora za javna priznanja, počasna zvanja i Nagradu Hrvatske zajednice tehničke kulture, Upravni odbor Hrvatske zajednice tehničke kulture, na 7. sjednici održanoj 13. travnja 2016. u Zagrebu, donio je Odluku o dodjeli javnih priznanja, počasnih zvanja i Nagrade Hrvatske zajednice tehničke kulture za 2015. godinu.

I.  NAGRADU ZA ŽIVOTNO DJELO Hrvatske zajednice tehničke kulture dobio je Đula NAĐ, Zagreb

OBRAZLOŽENJE

ĐULA NAĐ, nastavnik fizike i tehničke kulture, u zvanju savjetnika tehničke kulture, nagrađuje se za iznimna postignuća u skoro četiri desetljeća pedagoškog i stručnog rada s mladima u redovnoj nastavi i izvannastavnim i izvanškolskim aktivnostima u više područja tehničke kulture; za unapređenje znanstvenog i tehničkog opismenjivanja, razvitak tehničkog stvaralaštva kroz formalan i informalan rad u udrugama, zajednicama i nacionalnim savezima tehničke kulture u Republici Hrvatskoj te promociju tehničke kulture Hrvatske u svijetu.

Za vrijeme domovinskog rata radio je u prognaničkoj Srednjoj školi Beli Manastir u Mohaču – Mađarska gdje je sudjelovao u organizaciji i provođenju teorijske i praktične nastave, pripremne i završne faze iz područje elektrotehnike i strojarstva. Nakon povratka 1997. u Beli Manastir radio je u Prvoj srednjoj školi Beli Manastir, a potom u nekoliko zagrebačkih škola.

Od 1999. godine rezultati njegova rada i djelovanja očitovali su se odličnim rezultatima, nagradama i priznanjima učenika kojima je bio mentor na državnim natjecanjima mladih tehničara, na izložbama INOVA – mladi u RH te natjecanjima Robotičke lige.

Svojim dugogodišnjim obrazovnim i stručnim radom poticao je mlade na rad i razvoj inventivnosti, tehnike i tehničke kulture, čime je ostvario izvanredne rezultate kao mentor na međunarodnim natjecanjima i priznatim izložbama (INPEX – Pittsburgh, ARHIMED – Moskva, IENA – Nürnberg i na Svjetskom natjecanju RoboCup junior).

Posebno je dao višegodišnji značajan doprinos kao član u radu županijskog i Državnog povjerenstva natjecanja mladih tehničara; u radu Povjerenstva, izradi zadataka i provođenju natjecanja Robokupa i u radu povjerenstava inovatora, Robotičke lige i Modelarske lige.

Dugogodišnji je stručni suradnik u organizaciji i provođenju ljetnih škola tehničkih aktivnosti, radionica za darovite osnovnoškolce i radionica za elementarnu robotiku u Nacionalnom centru tehničke kulture u Kraljevici.

Bio je predavač na mnogobrojnim stručnim skupovima za učitelje tehničke kulture. Aktivni je član i dopredsjednik Društva pedagoga tehničke kulture Zagreba i Hrvatskog robotičkog saveza.

Sudjelovao je u radu stručnog povjerenstva za udžbenike tehničke kulture i povjerenstva za prosudbu pomoćnih nastavnih sredstava. Od 2012. radi kao vanjski stručni suradnik Školske knjige na četiri udžbenička kompleta Tehničke kulture od 5. do 8. razreda. Recenzent je priručnika robotike i automatike u izdanju Hrvatske zajednice tehničke kulture.

Tijekom svojega rada ostvario je visoku razinu u popularizaciji i promidžbi znanosti i tehnike, poticanju sklonosti kod mladih za tehničko stvaralaštvo, kao i zapažena postignuća u međunarodnoj promidžbi tehničke kulture u Republici Hrvatskoj.

ĐULA NAĐ, učitelj fizike i tehničke kulture, završio je Pedagošku akademiju u Osijeku 1979. i stekao zvanje nastavnika fizike i tehničkog odgoja.

U Srednjoj školi u Belom Manastiru radio je kao nastavnik praktične nastave elektroskupine predmeta i laboratorijskih vježbi iz elektronike i elektrotehnike. Tijekom Domovinskog rata u Srednjoj školi „Beli Manastir“ u Mohaču bavio se organizacijom i provođenjem teorijske i praktične nastave. Poslije povratka u Beli Manastir, 1999. zbog obiteljskih razloga dolazi u Zagrebi započinje raditi u OŠ „Mato Lovrak“, potom u OŠ „Stjepan Benceković“, a od 2001. godine u OŠ „Jabukovac“.

Od siječnja 2013. urednik je za tehničku kulturu u Školskoj knjizi.

II. GODIŠNJU NAGRADU Hrvatske zajednice tehničke kulture u 2015. godini dobili su:

1. Damir CAR, Zadar 
2. Savo GOLIĆ, Zagreb
3. Josip KOŽAR, Ivanić Grad
4. Krešimir PAVLEŠ, Zagreb
5. Marko PINJUH, Kneževi Vinogradi
6. Ivica PIVAČIĆ, Split
7. Milan ŠULOVNJAK, Osijek

III. POVELJU Hrvatske zajednice tehničke kulture dobila je:
Zajednica tehničke kulture grada Varaždina, Varaždin

IV. Počasno zvanje MENTOR-SAVJETNIK Hrvatske zajednice tehničke kulture dodjeljuje se:
Maji MAČINKO KOVAČ, Zagreb

V. Počasno zvanje INSTRUKTOR-SAVJETNIK Hrvatske zajednice tehničke kulture dodjeljuje se:
1. Petru DOBRIĆU, Zagreb
2. Zlatku JAKOPANECU, Josipovac Punitovački, Punitovci

………..

Predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture
Ivan Vlainić, v.r.

Zagreb, 13. travnja 2016.

………..

Dodjela javnih priznanja, počasnih zvanja i Nagrade Hrvatske zajednice tehničke kulture za 2015. godinu bit će organizirana tijekom Tjedna tehničke kulture (17. do 24. listopada 2016.).
Obrazloženje dobitnika javnih priznanja, počasnih zvanja i Nagrade Hrvatske zajednice tehničke kulture za 2015. godinu možete preuzeti 
ovdje.