Iz školskog svijeta
GORSKI KOTAR IDEALNO JE MJESTO ZA STVARANJE BAJKI
Uronite u svijet čuda Gorskog paroščića
objavljeno: 18. svibnja 2016.

Zašto su u današnje vrijeme bitni kampovi i edukacija s pomoću igre?

Zbog suvremenog načina života djeca sve više sjede za računalima, a sve su manje u dodiru s prirodom. Kao da žive u virtualnom, a ne u realnom svijetu i kao da im je zabranjeno zaprljati se, pasti, zaraditi pokoju modricu, pokisnuti, uživati uz krijes, osjetiti život u pravom smislu riječi, s okusom, bojom i mirisom.

Zbog takvog, sterilnog odrastanja, djeca postaju nesigurna, bojažljiva, sputavamo ih u kreativnosti koje imaju napretek. Trebali bismo ih poticati na igru jer će se tako u njih razvijati kreativnost.

Umjesto da ih sputavamo namećući im društvene stereotipe, trebali bismo im omogućiti da stvaraju jer stvaranje ima važnu ulogu u njihovu razvoju.

U kampovima se sve temelji na kreativnosti, poticanju dječjeg stvaralaštva pisanom riječju, glazbom, likovnim radionicama…

Osim dobrog druženja u kojem uranjaju u svijet likova iz bajki, djeca stvaraju vlastitu bajku. Ideja o Udruzi Gorski paroščić nastala je sasvim slučajno za petodnevne ekskurzije na toj lokaciji. Kako sam i sama veliki ljubitelj prirode, zaključila sam da je upravo to mjesto idealno za stvaranje onoga što želim – bavljenja nizom aktivnosti na otvorenome, odlazaka na jednodnevne izlete, priređivanja tematskih likovnih i glazbenih radionica…

Smješteni smo u Fužinarskoj kući  iz koje, ovisno o vremenu i temi kampa, odlazimo na jednodnevne ili poludnevne izlete, uglavnom do Skrada, Zelenog vira ili do izvora rijeke Kupe ili pak proučavamo poučnu stazu Leska u sklopu Nacionalnog parka Risnjak, a katkad istražujemo špilju Vrelo.

Osim proučavanja biljnog i životinjskog svijeta, paroščiće osvješćujemo ekološki, bavimo se reciklažom otpada, mnogo pjevamo, plešemo, priređujemo predstave. Tako smo se lani u ljetnom kampu „Nisu krijesnice jedine što svijetle” bavili svjetlošću kao temom vezanom za prošlogodišnju UNESCO-ovu međunarodnu temu Light 2015. Zajedno s Osnovnom školom Tenja naša je škola zastupala Hrvatsku u dječjem stvaralaštvu, a pridružili su nam se i učenici iz Srebrenice, Tuzle…, djeca bez roditelja. Ta je suradnja bila doista upečatljiva.

Sinergija koja se razvije u tom zajedništvu pamti se cijeli život. Imali smo i veliki indijanski šator te smo uz krijes organizirali potragu za blagom u noćnim satima oko Fužinarske kuće.

Profesorica sam glazbene kulture, a trenutačno  ravnateljica OŠ Tenja. Volim i likovnu umjetnost, a kamp vodim zajedno s kolegicom Silvijom Škobić, prof. likovne kulture. Tu je i naš kućepazitelj Boris Štefančić koji se brine za ugodan smještaj i finu hranu te liječnica Tea Mirošević Zubonja.

Ono što naprave u kampu djeca nose kući i jako su ponosna na svoje radove pa ih čuvaju. Na jednoj od radionica bavili smo se tradicionalnom japanskom tehnikom oslikavanja tkanine – shiborijem. U zimskom kampu tema radionice bila su agregatna stanja, a svi smo se zajedno igrali Harryja Pottera. Paroščići su bili čarobnjaci i pravili vlastite napitke te smišljali čarolije. Svoje su čarolije ispisivali perima fazana umočenim u tintu na papir od voska. Nudili su savjete kako uspostaviti mir u svijetu, davali recept za sreću, pravili hranilice za ptice i činili mnoge korisne stvari. Često imamo i vanjske suradnike koji dolaze na radionice radi određene teme.

Ako u skupini ima dobrih pjevača, uz djembe i pokoju sviralu pjesmice se nižu.  Kako je igra bitna za odrastanje, univerzalna je i intuitivna, njihov svijet mašte pretvaramo u stvarnost.

Trenutačno se pripremamo za  ljetni kamp od 17. do 21 .lipnja 2016. pod nazivom Wonderland što možete vidjeti OVDJE.

Dosad smo izdali slikovnicu o Gorskom paroščiću i CD Šuma pjeva, a sve detaljno možete vidjeti na našim stranicama.

…………….

Draženka ŠEBEK, prof. | glavna koordinatorica | za sva pitanja stojimo Vam na raspolaganju na tel. 099 314 70 12.

……….

Draženka Šebek, prof. glazbene kulture;  trenutno na funkciji ravnateljice OŠ Tenja. Živi u Osijeku. Voditeljica je Udruge Gorski Paroščić sa sjedištem u Fužinama, organizatorica kampova i škole u prirodi za djecu osnovnoškolskog uzrasta. Objavila je autorski album Šuma pjeva i slikovnicu o Gorskom paroščiću. Autorica je dječijih pjesama i skladateljica u slobodno vrijeme, kao i veliki putnica – fascinirana divljinama i šarenim svijetom koji upoznaje u dodiru s različitim kulturama.