Jučer-danas-sutra
KOGNITIVNI RAZVOJ DJETETA
Što djeca mogu naučiti iz društvenih igara?
objavljeno: 18. svibnja 2016.

…društvenih igara može povoljno utjecati na kognitivni razvoj djeteta i brzinu zaključivanja.

RAZVOJ KRITIČKOG MIŠLJENJA

Kako dijete raste, tako se razvija njegovo mišljenje i pogled na svijet. U tom razvoju društvene igre itekako mogu biti od koristi, što u posljednje vrijeme naglašavaju i mnogi stručnjaci. Kada se dijete za vrijeme igre nađe pred nekim problemom, pokušati će ga riješiti. U početku će mu u tome pomoći suigrači, a s vremenom mu takve situacije neće predstavljati prepreku. Stručnjaci kažu kako upravo ovakve situacije uče dijete kako i u stvarnom životu racionalno rješavati potencijalni probleme, dok neki čak kažu kako društvene igre (pod uvjetom da se igraju od rane dobi), pomažu i povećavanju djetetova IQ-a.

SAMOSTALNOST

Ako se radi o igri u kojoj svaki igrač djeluje samostalno, dijete će naučiti kako za svoje poteze u igri ne treba nikome od uključenih dati opravdanje – zašto se odlučilo na baš taj potez? Također će shvatiti kako ostali nisu tu kako bi mu dali savjet, te će neke situacije morati sam riješiti. Ovo, dakako, može biti vrijedna lekcija o samostalnom suočavanju s problemima s kojima će dijete jednoga dana biti suočeno.

TIMSKI RAD

Odlučite li se za igru u kojoj se sudionici grupiraju u timove, dijete će shvatiti važnost međusobne suradnje, ali i stvaranja kompromisa. Ako žele postići cilj (u ovom slučaju pobjedu), djeca će kroz igru shvatiti kako je suradnja s ostalim članovima tima često jedini put do toga.

POBJEĐIVANJE – JE LI ZAISTA VAŽNO?

I dok se maloj djeci (do otprilike četvrte godine) često popušta kad je o društvenim igrama riječ, nakon navršene pete godine života pomalo ih treba naviknuti kako konstantno pobjeđivanje, u stvarnom životu jednostavno – nije moguće. Naravno, ovakve promjene u igri ne bi trebalo uvesti naglo, a s djetetom bi nakon poraza trebalo popričati o tome kako se osjeća. Jednom kad vaše dijete zaista shvati kako je poraz sastavni dio igre, te da cilj ovakvih igara nije uvijek pobjeda, početi će prihvaćati i „poraze“ u stvarnom životu, te da se stvari ne mogu uvijek odvijati onako kako želimo.

ČITANJE

Tijekom igranja društvenih igara, često se znaju pojaviti natpisi na karticama ili na plohi na kojoj se igra odvija. Kada dijete nekoliko puta vidi istu riječ, a suigrači mu ju pročitaju, velike su šanse da počne prepoznavati  povezivati slova u cjelinu, te naposljetku i čitati (može biti od iznimne koristi za djecu koja se spremaju krenuti u školu). Ista je stvar i s brojevima, koje sadrži većina društvenih igara.

S obzirom da mala djeca velikom brzinom uče nove stvari (posebno u doticaju s drugima), već danas pronađite nekoliko igara koje bi mogle odgovarati djetetovoj dobi (na tržištu postoji zaista velik izbor). Zašto već danas ne bi bio obiteljski dan, proveden u druženju i igranju društvenih igara? [ IZ DRUGIH MEDIJA | klinfo.hr ]