Zanimljivosti
POŽEGA | OŠ ANTUNA KANIŽLIĆA
Gladnoj djeci za školski obrok
objavljeno: 24. svibnja 2016.

Marijini obroci Hrvatska dio su velikog međunarodnog projekta Mary`s meals koji u najsiromašnijim zemljama svijeta, zahvaljujući donacijama i nesebičnoj pomoći brojnih volontera, osiguravaju jedan obrok dnevno djeci koja su na rubu najtežeg siromaštva, izgladnjelosti i umiranja. Taj „Marijin obrok“ djeci  je najčešće jedini obrok u danu. Jednostavan koncept Marijinih obroka – dati djetetu jedan kvalitetan obrok dnevno u školi – uspješno nastoji ublažiti jedan od najvećih problema današnjice – glad. Mary`s meals trenutačno u svijetu hrane više od 1,1 milijun djece.

Edukativnim projektom „Gladnoj djeci za školski obrok“ nastojimo podići svijest naših učenika, ali i članova njihovih obitelji i naših sugrađana, o problemima siromaštva i gladi.

U okviru ovoga školskoga projekta, duboko dirnuti sudbinom djece koja trpe glad i siromaštvo, učitelji, učenici i roditelji ove požeške Škole organizirali su sada već tradicionalni humanitarni sajam rabljenih očuvanih stvari u školskom dvorištu. Učenici, roditelji i građani Požege donirali su stvari koje im nisu potrebne, a koje će nekome dobro doći: igračke, igre, knjige, kućanske predmete, nakit te odjeću za djecu. Doniranjem stvari građani čine višestruko dobro: nepotrebne predmete ne bacaju, već poklanjaju i omogućuju sugrađanima da pronađu nešto za sebe i svoje obitelji, a u isto vrijeme pomažu i napuštenoj, siromašnoj i izgladnjeloj djeci jer su te predmete posjetitelji mogli ponijeti kući u zamjenu za donacije koje će biti upućene školskim kuhinjama u Beninu, Malaviju, Ekvadoru i Liberiji za koje se brinu Marijini obroci Hrvatska. 

Tijekom cijeloga dana za trajanja sajma učenici su pripremili bogat zabavni i edukativni program. Gosti s drugih osnovnih škola pridružili su se našim učenicima i izveli brojne plesne, glumačke i glazbene točke. Posebno valja istaknuli edukativne likovne, kreativne, plesne radionice te igraonice koje su se održavale tijekom cijeloga dana, a na kojima su mogli sudjelovati svi posjetitelji, naročito djeca i učenici drugih škola i vrtića koji su došli na sajam. Veliku pozornost i zanimanje izazvao je sajamski frizerski salon u kojemu su mame frizerke učenika Škole volontirale i pravile frizure za donaciju Marijinim obrocima.

Na kraju sajmenog dana svi smo bili umorni, ali sretni i zadovoljni jer smo ostvarili svoj cilj: razmijenili smo prikupljene stvari za donacije i prikupljenim novcem osigurali obroke još većem broju djece koja čekaju Marijinin obrok.

……

Valentina ČURČIĆ, prof. | voditeljica Projekta | vcurcic@gmail.com