Iz školskog svijeta
DRŽAVNO NATJECANJE MODELARSKE LIGE
Najbolji modelari u Kraljevici
objavljeno: 24. svibnja 2016.

Modelarska liga je ekipno natjecanje učenika u području modelarstva/maketarstva koje Hrvatska zajednica tehničke kulture provodi u suradnji sa županijskim i gradskim zajednicama tehničke kulture, društvima pedagoga tehničke kulture i osnovnim školama.

U školskoj godini 2015./2016. održano je ukupno 29 prednatjecanja u 18 županija iz 197 škola i udruga, uz predan rad i vodstvo 180 učitelja odnosno mentora.

Zabilježen je porast natjecatelja za više od 50% u odnosu na prošlu godinu, što dokazuje sve veću zainteresiranost za stjecanje i razvoj tehničkih znanja i vještina.

Na državnoj razini natjecanja Modelarske lige u Nacionalnom centru tehničke kulutre pozvano je 13 učenika s teškoćama u razvoju koji su sudjelovali u županijskim natjecanjima.

Ovakav vid natjecanja posebno im je važan za razvoj motorike, kreativnosti, inovativnosti i timskog rada. Uz to, Modelarska liga pozivitno utječe na sve veći izbor srednjih strukovnih i tehničkih škola i zanimanja.

  • Na državnom natjecanju u Nacionalnom centru tehničke kulture u Kraljevici učenici će izrađivati 240 minuta tehničku tvorevinu uporabne vrijednosti.

Vrednovat će se funkcionalost, inovativnost i dizajn dovršenog uratka, zatim preciznost i urednost izrade i spajanja pozicija, ali i pravilna upotreba alata i strojeva, primjena zaštite na radu i organizacija radnog mjesta. Zadatak je nepoznat do samog natjecanja. Nakon što dobiju tehničku dokumentaciju i materijale potrebne za rad, natjecatelji imaju pravo samo pet [5]  minuta za dogovor s mentorom.

………………….

Natjecanje će se održati 28. svibnja 2016. od 11.30 do 15.30 sati u Nacionalnom centru tehničke kulture u Kraljevici.

………………….

Hrvatska zajednica tehničke kulture će nagraditi najbolju ekipu učenika sudjelovanjem u 9. ljetnoj školi tehničkih aktivnosti u Nacionalnom centru tehničke kulture, dok će druga i treća ekipa osvojiti prigodne nagrade.