Nesvrstani
Elektronički uređaji mogu zbuniti ptičji „kompas”
objavljeno: 27. svibnja 2014.

PticaPtice znaju kamo moraju letjeti u vrijeme migracije. U njih je razvijen osjećaj za smjer zahvaljujući sposobnosti da detektiraju Zemljino magnetsko polje. To osjetilo reagira slično kao kompas. Ali energija koja izlazi iz nekih elektroničkih uređaja može utjecati na ptičji unutarnji „kompas”, odnosno zbuniti pticu i dezorijentirati je.

Većina elektroničkih uređaja odašilje valove koji se zovu elektromagnetska radijacija. Razina elektromagnetske radijacije nije toliko visoka da bi štetila ljudima. No neki tipovi radijacije mogu biti problem za ptice.

Ptice čak i u zatočeništvu unutar laboratorija znaju kada je vrijeme za migraciju te to pokazuju svojom uznemirenošću i okretanjem u smjeru u kojem bi odletjele.

Znanstvenici su nedavno proučavali europskog crvendaća (Erithacus rubecula). Prenijeli su neke ptice iz prirode u ruralno područje s niskim elektromagnetskim šumom. Ptice nisu imale nikakvih problema s određivanjem smjera u kojem moraju letjeti. S druge strane, ptice koje žive na području velikoga grada bile su zbunjene te su uspjele odabrati pravi smjer samo ako su bile zaštićene od elektromagnetske radijacije.