Jučer-danas-sutra
IZ MINISTARSTVA ZNANOSTI, OBRAZOVANJA I SPORTA
Najava javne rasprave o kurikulumskim dokumentima
objavljeno: 30. svibnja 2016.

S tim u svezi, Ministarstvo je danas uputilo mail članovima Ekspertne radne skupine (ERS), voditeljima stručnih radnih skupina (SRS) te 47-orici članova stručnih radnih skupina, koji su imenovani 30. prosinca 2015., da Ministarstvu tijekom današnjeg dana [ponedjeljak 30.svibnja 2016.], najkasnije do 14:00 sati, elektroničkom poštom dostave word inačice kurikulumskih dokumenata dorađenih sukladno očitovanjima pristiglima u stručnoj raspravi.

Ukoliko kurikulumski dokumenti još uvijek nisu dorađeni sukladno očitovanjima pristiglima u stručnoj raspravi, Ministarstvo je zamolilo članove ERS-a, voditelje SRS-a te 47-oricu članova SRS-a da dostave izvorne inačice kurikulumskih dokumenata. Ministarstvo pri tome podsjeća kako stručna rasprava nije institucionalizirani oblik savjetovanja kao što je to, primjerice, javna rasprava, i da taj oblik savjetovanja koji je ERS predložio, a MZOS prihvatio, nije zakonski preduvjet za javnu raspravu.

Naime, u dokumentu Cjelovita kurikularna reforma, Prijedlog stručne rasprave i javnog savjetovanja od 17. ožujka 2016. (koji je dostupan na stranicama Cjelovite kurikularne reforme: http://www.kurikulum.hr/wp-content/uploads/2016/03/Organizacija-stru%c4%8Dne-i-javne-rasprave-za-web.pdf , str. 10.) Ekspertna radna skupina predložila je kako će dorađene inačice kurikulumskih dokumenata za javnu raspravu Ministarstvu dostaviti najkasnije 9. svibnja 2016. (dakle, 14 dana prije objave obustave rada ERS-a i 10 dana prije donošenja zaključaka na Odboru za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskoga sabora).

Ministarstvo će nakon primitka kurikulumskih dokumenata od ERS-a i SRS-a iste pripremiti za javnu raspravu i objaviti na portalu eSavjetovanje kako zbog poštivanja procedure tako i zadanih rokova te dinamike provedbe cjelovite kurikularne reforme.

Do trenutka slanja ovog priopćenja pristiglo je nekoliko završnih inačica kurikulumskih dokumenata te ovim putem zahvaljujemo svima koji su imajući na umu važnost ovog projekta preuzeli izvršenje povjerenih zadaća.

Javna rasprava o kurikulumskim dokumentima sukladno članku 11. stavku 3.Zakona o pravu na pristup informacijama u pravilu traje do 30 dana, a po potrebi i dulje.

U svezi s navedenim, Ministarstvo poziva zainteresiranu javnost da se aktivno i odgovorno uključi u raspravu o kurikulumskim dokumentima kako bi ti dokumenti u konačnici bili što kvalitetniji. Suprotstavljena i obrazloženjima potkrijepljena promišljanja, primjedbe i prijedlozi zainteresirane javnosti poželjna su ako pridonose kvaliteti rasprave i kvaliteti kurikulumskih dokumenata, što nam je svima zajednički cilj. [Izvor: mzos.hr ]