Jučer-danas-sutra
ODUSTAJANJE JE POČETAK NEUSPJEHA
Sisu – tajna finskoga duha
objavljeno: 31. svibnja 2016.

…prije nego što išta započemo jer ne vjerujemo da se oko ičega isplati truditi… vrijedi razmisliti o finskoj izreci koja kaže:

„Nije stvar u tome da jednom u životu odeš i osvojiš Sjeverni pol, stvar je u tome da nastaviš živjeti u svojoj kući unatoč tomu što ti medvjed stoji s druge strane vrata.“

U toj je izreci tajna o sisu. SISU je srž finskog nacionalnog identiteta, koncept kako Finci vide sami sebe. Nemoguće je jednom riječju prevesti riječ sisu jer ona istovremeno označava cijeli sklop generičkih kompetencija: izdržljivost, prilagodljivost, žilavost, odlučnost, ustrajnost, marljivost, unutarnju motiviranost da se izdrži, prevlada, ne odustane.

Sisu označava finsko shvaćanje pobjedničkoga duha, unutarnje snage koja nadahnjuje čovjeka na akciju čak i onda kad su izgledi za uspjeh gotovo nikakvi.

Sisu znači vjerovati u svoju snagu: stisnuti zube i boriti se protiv nadmoćnoga neprijatelja, krčiti šumu golim rukama, pobijediti u utrci čak i nakon pada.

Sisu znači završiti ono što započnemo unatoč svim okolnostima, ne stati na pola puta, a ne cviliti, kukati, odustajati…

Na World Congress on Positive Psychology u Los Angelesu 2013. godine SISU je opisan kao ključna psihološka kompetencija koja omogućuje čovjeku da u sebi pronađe snage kad mu je najteže, da se pokrene i prevlada naizgled beznadne situacije, dosljedno se i hrabro suoči s izazovima za koje se čini da prelaze njegove snage, preraste svoje granice i svoje oklijevanje.

Angela Duckworth , psihologinja s University of Pennsylvania, u svojoj najnovijoj knjizi  Grit: The Power of Passion and Perseverance (Grit: Moć muke i ustrajnosti, 2016.)roditeljima, učiteljima, učenicima, poslovnim ljudima… tumači da ni inteligencija ni talent nisu dovoljni za uspješnost. Recept za uspješnost u svemu što poduzimamo traži još i fokusiranu ustrajnost koju je ona nazvala GRIT, a koja odgovara onomu što Finci zovu SISU. Dva najbolja savjeta u toj knjizi su:

  1. Koliko god bilo teško, nemoj posumnjati u sebe. Vjeruj da možeš čak i ako u ovom trenutku ne znaš kako. Sve dok vjeruješ da možeš, pokušavat ćeš, griješiti, učiti iz pogrešaka tražeći način da uspiješ. 
  2. U najmračnijim trenutcima, kad ti se čini da nemaš baš nikakve šanse – diši. Koračaj. Nogu pred nogu, korak po korak. Svaki koračić je tvoj uspjeh. Sve dok koračaš, napreduješ. Nemoj odustati.

SISU, GRIT, svejedno je kako to nazovemo – odlična je poruka učenicima, ali i nama samima za ovo doba godine. Možda nismo postigli rezultate kojima smo se nadali, ali ma kako malo vremena ostalo – nastavit ćemo se truditi. Pronaći ćemo u sebi snage za koju nismo ni znali da je imamo. Nećemo odustati. 

Piše: Dinka JURIČIĆ