SMETNJE KOJE STVARAJU ELEKTRONIČKI UREĐAJI NADMAŠUJU KORIST OD NJIHOVE UPOTREBE

Studenti s digitalnim uređajima na predavanjima 'postižu lošije rezultate na testovima'

srijeda, 1. lipnja 2016.

Massachusetts Institute of Technology je objavio rezultate studije koja otkriva da su učenici kojima je bila zabranjena upotreba laptopa ili digitalnih uređaja na predavanjima i seminarima postizali bolje rezultate na testovima...

Studenti s digitalnim uređajima na predavanjima 'postižu lošije rezultate na testovima'

...od učenika kojima je bilo dopušteno koristiti računala s pristupom internetu.

Istraživači sugeriraju da je micanje laptopa i iPadova iz učionica poboljšalo kvalitetu poučavanja. Studija otkriva da korištenje računala u predavanjima i seminarima ima "znatan negativni učinak". Dopuštanje studentima da koriste računala i internet u učionici znatno šteti njihovim rezultatima, otkriva studija.

Studija je nasumično podijelila 726 studenata u tri grupe u akademskim godinama 2014./15. i 2015./16. Učionice kontrolne grupe bile su bez tehnologije, tj. studentima nije bilo dopušteno koristiti laptope ili tablete.

Druga skupina je mogla koristiti računala i druge uređaje, a treća je imala ograničen pristup tabletima.

„Rezultati eksperimenta sugeriraju da računala i elektronički uređaji znatno negativno utječu na akademsku uspješnost“, zaključuju istraživači, iz čega slijedi da smetnje koje stvaraju elektronički uređaji s internetskom vezom nadmašuju korist od njihove upotrebe za pravljenje bilježaka ili istraživanje tijekom predavanja.

Istraživanje je pokazalo neobičan rezultat: studenti koji su sudjelovali u istraživanju studirali su na akademiji West Point u SAD-u, gdje se kadete nemilosrdno rangira prema rezultatima ispita, što znači da su studenti bili iznimno motivirani da budu uspješni te da su bili discipliniraniji od tipičnih studenata.

Ali, čini se da je čak i za najdiscipliniranije u američkoj vojsci privlačnost digitalnog svijeta prejaka; uspješnost na ispitima bila je niža nego kod studenata kojima nije bilo dopušteno koristiti elektroničke uređaje.

„Naše istraživanje ukazuje na to da učenici postižu lošije rezultate kada im je dostupna tehnologija. Moguće je da bi ti štetni utjecaji mogli biti još veći u okruženjima izvan West Pointa“, zaključuju istraživači.

 „U okruženju koje manje potiče za učenje, s manje disciplinarnih restrikcija i većim razredima, učinci internetske tehnologije na uspjeh učenika mogu biti veći zbog profesorove smanjene sposobnosti da nadgleda i ispravlja nepodobna korištenja tehnologije.“

Tom BENNETT, voditelj vladine istrage o korištenju pametnih telefona u učionicama, istaknuo je kako studija otkriva da prisutnost digitalnih uređaja ometa čak i najinteligentnije učenike.

„Naravno, ništa od ovoga nije konkluzivno i moramo na to gledati u kontekstu iskustva studenata, ali edukatori iz ovoga mogu izvući neke zanimljive zaključke – treba li koristiti tablete, kako kompenzirati mogućnost ometanja pozornosti?“ – pita se Bennett.

Istraživanje koje je prošle godine objavio London School of Economics otkriva da je zabrana mobilnih telefona utjecala na učenike u skladu s njihovim sposobnostima. „Zabrana mobilnih telefona poboljšava ishode kod lošijih učenika i nema nikakvog važnog utjecaja na učenike koji postižu dobre rezultate.“

Ovo novo istraživanje razlikuje se po tome što je analiziralo rezultate učenika u razrednim uvjetima umjesto u sklopu umjetnog eksperimenta.

„Za razliku od istraživanja u laboratorijskom stilu, naša studija mjeri kumulativne efekte razredne tehnologije s pristupom internetu tijekom semestra, za razliku od njezinog utjecaja na neposredan ili kratkoročan opoziv znanja“, kažu istraživači.

„Mi ne možemo svoje rezultate povezivati s učionicom u kojoj se laptop ili tablet namjerno koriste u poučavanju, jer to može pojačati sposobnost učenika da zapamte gradivo“, dodaju istraživači.  [ IZ STRANIH MEDIJA | theguardian.com ]

 

 

 

Vezani članci
Školski portal: Nisam savršena učiteljica, i to je sasvim u redu

Nisam savršena učiteljica, i to je sasvim u redu

Izgrađujem odličan odnos sa svojim učenicima i uspješno smišljam inovativne…

Školski portal: Kazalište u kutiji

Kazalište u kutiji

Otkrivanje neposredne životne stvarnosti, ljudi i prostora u kojem živimo…

Školski portal: Izradimo igre za pametnu ploču

Izradimo igre za pametnu ploču

IGRA S KOCKICOM POPUT "ČOVJEČE, NE LJUTI SE" Nacrtajte i…

e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Hrvatski robotičari u novoj berbi medalja

Hrvatski robotičari u novoj berbi medalja

Pobjednička ekipa biti će prijavljena kao…

Školski portal: Primjer drugima za provedbe ekoloških projekata

Primjer drugima za provedbe ekoloških projekata

Među desetak probranih ustanova prigodu za…

Školski portal: Fetiš na kompetencije

Fetiš na kompetencije

Hannes ROTH je pripravnik njemačkog i…

E-priručnik Školske knjige

E-priručnik Školske knjige

E-priručnik jest predivan digitalni svijet koji…

Neke su stvari važnije od petica!

Neke su stvari važnije od petica!

Oduvijek se divim vrijednoj, posvećenoj djeci…