SMETNJE KOJE STVARAJU ELEKTRONIČKI UREĐAJI NADMAŠUJU KORIST OD NJIHOVE UPOTREBE

Studenti s digitalnim uređajima na predavanjima 'postižu lošije rezultate na testovima'

srijeda, 1. lipnja 2016.

Massachusetts Institute of Technology je objavio rezultate studije koja otkriva da su učenici kojima je bila zabranjena upotreba laptopa ili digitalnih uređaja na predavanjima i seminarima postizali bolje rezultate na testovima...

Studenti s digitalnim uređajima na predavanjima 'postižu lošije rezultate na testovima'

...od učenika kojima je bilo dopušteno koristiti računala s pristupom internetu.

Istraživači sugeriraju da je micanje laptopa i iPadova iz učionica poboljšalo kvalitetu poučavanja. Studija otkriva da korištenje računala u predavanjima i seminarima ima "znatan negativni učinak". Dopuštanje studentima da koriste računala i internet u učionici znatno šteti njihovim rezultatima, otkriva studija.

Studija je nasumično podijelila 726 studenata u tri grupe u akademskim godinama 2014./15. i 2015./16. Učionice kontrolne grupe bile su bez tehnologije, tj. studentima nije bilo dopušteno koristiti laptope ili tablete.

Druga skupina je mogla koristiti računala i druge uređaje, a treća je imala ograničen pristup tabletima.

„Rezultati eksperimenta sugeriraju da računala i elektronički uređaji znatno negativno utječu na akademsku uspješnost“, zaključuju istraživači, iz čega slijedi da smetnje koje stvaraju elektronički uređaji s internetskom vezom nadmašuju korist od njihove upotrebe za pravljenje bilježaka ili istraživanje tijekom predavanja.

Istraživanje je pokazalo neobičan rezultat: studenti koji su sudjelovali u istraživanju studirali su na akademiji West Point u SAD-u, gdje se kadete nemilosrdno rangira prema rezultatima ispita, što znači da su studenti bili iznimno motivirani da budu uspješni te da su bili discipliniraniji od tipičnih studenata.

Ali, čini se da je čak i za najdiscipliniranije u američkoj vojsci privlačnost digitalnog svijeta prejaka; uspješnost na ispitima bila je niža nego kod studenata kojima nije bilo dopušteno koristiti elektroničke uređaje.

„Naše istraživanje ukazuje na to da učenici postižu lošije rezultate kada im je dostupna tehnologija. Moguće je da bi ti štetni utjecaji mogli biti još veći u okruženjima izvan West Pointa“, zaključuju istraživači.

 „U okruženju koje manje potiče za učenje, s manje disciplinarnih restrikcija i većim razredima, učinci internetske tehnologije na uspjeh učenika mogu biti veći zbog profesorove smanjene sposobnosti da nadgleda i ispravlja nepodobna korištenja tehnologije.“

Tom BENNETT, voditelj vladine istrage o korištenju pametnih telefona u učionicama, istaknuo je kako studija otkriva da prisutnost digitalnih uređaja ometa čak i najinteligentnije učenike.

„Naravno, ništa od ovoga nije konkluzivno i moramo na to gledati u kontekstu iskustva studenata, ali edukatori iz ovoga mogu izvući neke zanimljive zaključke – treba li koristiti tablete, kako kompenzirati mogućnost ometanja pozornosti?“ – pita se Bennett.

Istraživanje koje je prošle godine objavio London School of Economics otkriva da je zabrana mobilnih telefona utjecala na učenike u skladu s njihovim sposobnostima. „Zabrana mobilnih telefona poboljšava ishode kod lošijih učenika i nema nikakvog važnog utjecaja na učenike koji postižu dobre rezultate.“

Ovo novo istraživanje razlikuje se po tome što je analiziralo rezultate učenika u razrednim uvjetima umjesto u sklopu umjetnog eksperimenta.

„Za razliku od istraživanja u laboratorijskom stilu, naša studija mjeri kumulativne efekte razredne tehnologije s pristupom internetu tijekom semestra, za razliku od njezinog utjecaja na neposredan ili kratkoročan opoziv znanja“, kažu istraživači.

„Mi ne možemo svoje rezultate povezivati s učionicom u kojoj se laptop ili tablet namjerno koriste u poučavanju, jer to može pojačati sposobnost učenika da zapamte gradivo“, dodaju istraživači.  [ IZ STRANIH MEDIJA | theguardian.com ]

 

 

 

Vezani članci
Školski portal: Jedno po jedno

Jedno po jedno

„Jednom sam čula kako netko opisuje višezadaćnost kao najbolji način…

Školski portal: Kako pomoći učenicima da budu samostalni

Kako pomoći učenicima da budu samostalni

... – istraživala je svoju okolinu svim osjetilima, uključujući okus.…

Školski portal: Kako disciplinirati iznimno osjetljivu djecu

Kako disciplinirati iznimno osjetljivu djecu

Ali kako su godine prolazile, uvidjela sam da je iznad…

Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal:  ‘Škola za život’ projekt je opremanja škola

‘Škola za život’ projekt je opremanja škola

… a najviše je pažnje privukla…

Školski portal: Promocija slikovnice tijekom izleta autobusom

Promocija slikovnice tijekom izleta autobusom

Proveo nas je kolodvorom te upoznao…

Školski portal: Politizacija nastavnoga gradiva

Politizacija nastavnoga gradiva

Djeca koja marširaju i vježbe iz…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Zašto su učitelji tako umorni

Zašto su učitelji tako umorni

Ako ste poput većine učitelja koje…