Jučer-danas-sutra
KOGNITIVNA ZNANOST NUDI
5 savjeta o najboljim načinima ponavljanja gradiva
objavljeno: 16. kolovoza 2018.

Vrijeme je ispita, stoga smo željeli ponuditi nekoliko korisnih savjeta za uspješno ponavljanje, revidiranje i štrebanje. Slijedi pet savjeta koje učitelji mogu prenijeti svojim učenicima.

■ 1. ■ RASPOREDITE PONAVLJANJE

Ponavljajte pomalo svaki dan. Tako možete zapamtiti više informacija nego ako napravite veliku maratonsku sesiju ponavljanja. Čak i ako ste čekali do večeri prije ispita, svejedno biste trebali rasporediti ponavljanje: uzmite pauzu, pojedite nešto ili odspavajte.

■ 2. ■ POMIJEŠAJTE PONAVLJANJE

Ako imate tri ispita, na primjer iz hrvatskog jezika, matematike i biologije, najbolje što možete napraviti jest da 30 minuta ponavljate hrvatski, zatim 30 minuta matematiku i na kraju 30 minuta biologiju, a zatim krenete ispočetka s tim ciklusom, umjesto da ponavljate samo jedan predmet dulje vrijeme prije nego krenete na sljedeći.

■ 3. ■ PRESTANITE IZNOVA IŠČITAVATI I PODCRTAVATI

Iako ponavljanje iz vaših bilježaka može biti korisno ako niste pogledali izvorni materijal neko dulje vrijeme, dvije strategije koje slijede pružit će vam puno veće koristi nego da jednostavno iščitavate svoje bilješke ili knjigu iznova i iznova.

■ 4. ■ STAVITE MATERIJAL U VLASTITE RIJEČI I POVEŽITE GA S ONIM ŠTO VEĆ ZNATE

Pokušajte prevesti svoje bilješke ili knjigu u riječi koje razumijete, a zatim se pokušajte sjetiti primjera iz vlastitog života ili iz drugih predmeta koji se uklapaju u taj novi koncept.

■ 5. ■ VJEŽBAJTE PRISJEĆANJE INFORMACIJA

Ne želite da vam se dogodi da dođete na test i otkrijete kako se ne možete sjetiti ničega od onoga što ste učili. Ako vježbate prisjećanje informacija postavljajući sami sebi pitanja, ispitujući se s prijateljem ili koristite memorijske kartice, moći ćete ponoviti područja kojih se teže prisjećate.

Stoga, da sažmemo, za najbolju vrstu ponavljanja prestanite iznova iščitavati materijal i jednostavno rasporedite svoje aktivnosti ponavljanja (ili barem pomiješajte materijale koje morate ponoviti); objasnite sami sebi zbunjujuće teme da biste se uvjerili kako ih razumijete i ispitajte sami sebe ili zamolite prijatelja da vas ispita.

Naposljetku, planirate li učiti, možete tijekom štrebanja praviti česte pauze, postavljati pitanja samome sebi i razmišljati o primjerima umjesto da samo iščitavate.

  • Nadamo se da vam je ovo pomoglo. Sretno ponavljanje!

 …………………………..

NAPOMENA:

  • TES je digitalna zajednica s više od 3,6 milijuna registriranih online korisnika u 279 zemalja i područja, te stoga najveća online mreža učitelja koja pomaže savjetovati, informirati te inspirirati edukatore diljem svijeta.
  • Izvor: tes.com