Nesvrstani
SKRIVENI JADRANSKI BISERI
Samostan i crkva sv. Jeronima
objavljeno: 21. lipnja 2016.

Crkva je posvećena 21. svibnja 1447. godine. Posvećena je sv. Jeronimu (oko 347. − 420.), zaštitniku Dalmacije, teologa, učitelja i studenata. Papa Martin V. dopustio je Maloj braći da se nastane u tom mjestu, o čemu svjedoči njegovo pismo upućeno opatu samostana sv. Krizogona.

Darežljivost obitelji Benja potaknula je i druge dobrotvore, među kojima se spominje i ovo: „Godine 1453. plemenita gospoja Katarina, žena plemenitog čovjeka Doima de Cedolina, plemića zadarskog, odredi da njezino tijelo bude pokopano u ovoj crkvi sv. Jeronima u Ugljanu.” Odredila je također da se za pokoj njezine duše i duša njezinih bližnjih, poslije njezine smrti, prihod od njezine kuće u prvoj godini ima dodijeliti povjerenicima za popravak samostana.

Obitelj Benja se istaknula svesrdnom skrbi za to sveto mjesto. Tako je i biskup Šimun Benja Kožičić dao obnoviti gradnju, znatno je povećao, a crkvu je opremio potrebnim namještajem, o čemu svjedoči zapis iz 1531. godine. U 16. stoljeću sagrađen je klaustar, čiji krov pridržava stupovlje dopremljeno s različitih građevina, o čemu svjedoči njihova raznolikost posebice istaknuta u kapitelima, glavama stupovlja. Među njima ima i vrlo vrijednih, poput kapitela stupa u jugozapadnom dijelu klaustra ukrašenog anđelima te kapitela u jugoistočnom dijelu klaustra s lišćem i ljudskim glavicama. Oba su iz 14. stoljeća.

Crkva je jednobrodna, s oštrim gotičkim svodom. Jedna je od najljepših i najvećih na zadarskim otocima. Budući da je u neposrednoj blizini mora, sa sjeverne strane nema prozora, a tri su prozora s gotičkim lukom s južne strane. Glavni portal ima jednostavan okvir i udubljenu gotičku lunetu. Sačuvan je dokument u kojem se kaže da obrada vanjskih ploha zidova od klesanoga kamena pri gradnji crkve u Salima na Dugom otoku mora biti jednaka onoj crkve sv. Jeronima na Ugljanu.

Među slikama koje se čuvaju u samostanu i crkvi ističe se na glavnom oltaru slika što prikazuje zaštitnika sv. Jeronima, a u lijevom gornjem kutu je i slika Marijina navještenja. Obje su iz 18. stoljeća. Zanimljiva je i slika na pobočnom oltaru koja prikazuje Presveto Trojstvo i darovatelja slike u odjeći iz 17. stoljeća. Vrijedna je i vrlo dobro očuvana Posljednja večera iz 17. stoljeća koja se čuva u samostanskoj blagovaonici (refektorij) u kojoj su sačuvani stolovi (menze) na kamenim stupovima.

Djelo Ugljanski poliptih prvotno je također bilo u samostanu sv. Jerolima, a danas u samostanu sv. Frane u Zadru. Ugljanski poliptih je djelo slikara Ivana Petrova iz Milana, nastalo oko 1430. godine, a naziv je dobilo prema mjestu pronalaska.

 

Ugljanski poliptih Ivana Petrova iz Milana (tempera na drvu) nastao je oko 1430. godine. Sastoji se od 29 raskošno rezbarenih i pozlaćenih polja. Sv. Jeronim u kardinalskoj odori je desno od Bogorodice s djetetom.

………………..

Samostan je otvoren za posjetitelje od 4. srpnja do 18. kolovoza 2016. od 18:00 do 19:30 (osim nedjelje), a ulaz je slobodan.  [Izvor: Turistička zajednica mjesta Ugljan na otoku Ugljanu ]

………….

Priredio i galerija fotografija: Goran BUKAN