Jučer-danas-sutra
LJETNE FERIJE
Kako školske praznike djeci učiniti zanimljivima?
objavljeno: 14. kolovoza 2018.

No, ostaju i brojni dani koje valja maksimalno iskoristiti. Ponekad je djeci problem naći zanimaciju, jer djeci neke stvari, čim su izvan dnevne (školske) rutine, izrazito brzo dosade. Ako u vašem mjestu i nema nekih posebno organiziranih sadržaja za djecu tijekom školskih praznika ili ih jednostavno ne možete priuštiti, pročitajte savjete kako ujedno zabaviti i animirati dijete tijekom školskih praznika.

  • Dopustite da im bude dosadno

Tijekom školske godine djeca obično žive u svakodnevnoj rutini izvršavanja školskih i izvanškolskih obaveza te su rijetko prepuštena dosadi i mogućnosti vlastitog odabira ispunjavanja slobodnog vremena. Kad odzvoni posljednje školsko zvono, obaveze prestaju, a uglavnom i rutina. Ubrzo nakon ushićenja i saznanja da ne moraju na neko vrijeme u školske klupe, kod djece nastupa dosada, odnosno onaj famozni „ne znam kud bih sa sobom“. Dosada, dapače, nije ništa loše jer se iz nje razvija kreativnost, a nastaje uglavnom zato što su djeca naučena tijekom školske godine živjeti prema roditeljskim pravilima i rasporedu. Iako im zapravo i nije dosadno, nego uglavnom smatraju da je tako, dosada nastaje zato što se djeca moraju sama pobrinuti za svoje dnevne aktivnosti i biti kreativna. Dakle, ako im je malo dosadno – to je zapravo i jako dobro! Dajte im vremena i prostora da sama shvate što ih veseli i čime bi se zapravo htjela igrati i baviti.

  • Podijelite im zadaće i zaposlite ih

Poneka obveza i kućna zadaća neće im naštetiti. Na zidnu obiteljsku ploču obaveza ili papir rasporedite zadaće poput spremanja kreveta, hranjenja kućnih ljubimaca, usisavanja, pospremanja posuđa. Lake zadaće, osim što ispunjavaju vrijeme, nisu suvišne ni za učenje odgovornosti i prihvaćanja obaveza u kućanstvu i obitelji.

  • Posjetite lokalnu knjižnicu

Brojne knjižnice imaju besplatne ljetne programe za osnovnoškolce. Posjetite svoju lokalnu knjižnicu, raspitajte se o programima koje nude. Ako ih nemaju, motivirajte dijete na čitanje i posudbu knjiga prilagođenih njegovoj dobi, ali izvan školske lektire i prema vlastitu izboru. Tako možete uvelike utjecati na razvoj čitalačkih navika kod mališana, a ljetno slobodno vrijeme i manjak školskih obaveza pravo je razdoblje za stvaranje čitalačkih navika.

  • Osigurajte im kreativno izražavanje

Ako se vaše dijete voli kreativno izražavati, a ponekad u nedostatku vremena jednostavno ne stigne, školski praznici su idealno razdoblje za to; ako nije kreativno nadahnuto, potaknite kreativnost. Prikupite materijale poput kartona, rola od toaletnog papira, predmeta iz okoliša. Osigurajte osnovno: škare, ljepilo i prostor za igru. Ovisno o preferencijama, dopustite djetetu da izrađuje prema vlastitim željama ili sugerirajte izradu nečeg što bi prema djetetovim dosadašnjim interesima moglo proizvesti sate i sate kreativno provedene zabave. Za odabir tema i način izrade kreativnih predmeta koristite brojne internetske stranice ili društvene mreže.

  • Zasadite vrt

Postoji li mogućnost sadnje vlastitog povrća u vrtu, zasadite ga uz pomoć djece. Angažirajte ih u čupanju trave ili svakodnevnom zalijevanju. Tako će djeca shvatiti značenje odgovornosti prema biljkama i hrani te, najviše od svega, naučit će cijeniti vrijeme i trud koji je potrebno posvetiti povrću prije nego izraste i prije nego što bude spremno za konzumaciju. Da bi djeci bilo zanimljivije, osigurajte im određenu samostalnost. Primjerice, dopustite im da sama odluče o jednoj ili više vrsta povrća koju žele zasaditi, što poslije žele jesti. Sadnjom vrta i podjelom zadaća u održavaju dobit ćete aktivnost koja će ih, barem djelomično, održavati zauzetima tijekom cijelih školskih praznika.

  • Pođite na jednodnevne izlete

Da biste ljeto učinili nezaboravnim, edukativnim, ali i zabavnim, pođite na jednodnevne obiteljske izlete. Bilo da se odlučite na izlet u neki nacionalni park ili rezervat prirode, dvorac ili muzej, prekrasnu Slavoniju, Istru i Primorje ili poželite istražiti što nudi Dalmacija osim mora, djeca će zasigurno biti oduševljena viđenim. Njima će, ali i vama, promjena okoline makar i na jedan dan odgovarati, a pritom će još danima poslije biti prepuna dojmova, dok će uspomene na zajedničke trenutke ostati za cijeli život.

  • Igrajte društvene igre

Društvene igre sjajan su način zabave i učenja, a može sudjelovati cijela obitelj. Duge ljetne večeri bez obaveza odlično su vrijeme kada se možete zaigrati i uživati u igri i satima zabave. [ IZ DRUGIH MEDIJA | klinfo.hr ]