Školska knjiga za vas
ŠKOLSKA KNJIGA NAGRAĐUJE VRIJEDNE INICIJATIVE
Kad se pjeva na njemačkom usred Varaždina
objavljeno: 11. srpnja 2016.

…puno više od nastave u sklopu određenog predmeta između dva zvuka školskog zvona.

Kao izvanredne primjere kako škola živi kao zajednica koja stvara okruženje pozitivnih odgojnih i kreativnih iskustava za cijeli život ističemo dva događanja u Varaždinskoj županiji, u Osnovnoj školi Cestica i u Gospodarskoj školi Varaždin.

Prije šest godina je uz svekoliku podršku ravnateljice Nevenke Turščak i uz izuzetno zalaganje profesora Krešimira Goluba i njegovog tima u OŠ Cestica pokrenuto natjecanje u pjevanju na njemačkom jeziku Max sucht den Superstar. Iz te je inicijative prije dvije godine izrastao  Veliki Max pa su i srednjoškolci dobili priliku pokazati svoju ljubav za njemački jezik pod svjetlima pozornice Gospodarske škole Varaždin. Ravnateljica škole, profesorica matematike Katica Kalogjera Novak pružila je svekoliku podršku profesorici Melaniji Klarić i njezinom organizacijskom timu u provođenju ove vrijedne inicijative na srednjoškolskoj razini. Oba su natjecanja već prešla granice Varaždinsko-međimurske županije i ugostila sudionike iz Slovenije te ostalih dijelova Hrvatske i to ne samo iz zagrebačke metropole udaljene sat vremena vožnje, već i iz Dalmacije i Istre.

Nezaboravna druženja, primjena slogana „Važno je sudjelovati, a ne pobijediti“, a pritom ipak odabir onih najuspješnijih prema strogim kriterijima Učeničkog žirija na osnovnoškolskom natjecanju te Stručnog žirija na srednjoškolskom natjecanju – sve su to elementi kreativnih i vrlo vrijednih projekata u koje je uloženo puno truda vremena i ljubavi za pedagoški rad i život s vlastitom školskom i širom društvenom sredinom. Školska knjiga je prepoznala vrijednost ovih inicijativa te već tradicionalno kao sponzor podržava oba natjecanja nagrađujući izvođače, ali i članove žirija za njihov trud i zalganje. Ove se godine u OŠ Cestica natjecalo 94 učenika i učenice, a u Učeničkom žiriju bilo je više od 50 članova, jer su svaku školu revno zastupala dva člana.

PRVO MJESTO među osnovnim školama zauzela je OŠ Novi Marof i njezina natjecateljica Annie VUKOVIĆ s pjesmom Das kann uns keiner nehmen.

DRUGO MJESTO dijelile su škole OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog iz Ivanca s izvođačicama Martom STRMEČKI, Mateom HUST i Simonom HUDOLETNJAK koje su izvele pjesmu Dare – La la la te OŠ Štrigova koju je predstavljala Leonora KUQI s pjesmom Memory, dok su se za TREĆE MJESTO izborile učenice iz Terceta Signorine iz OŠ Smiljevac iz Zadra s pjesmom Berühr meine Liebe nicht.

POBJEDNICA VELIKOG MAXA je u Varaždin stigla čak iz Istre, Adriana MILETIĆ i to iz SŠ Mate Blažina iz Labina s pjesmom Träume sind für alle da. Pjesma Meer aus Farben donijela je  drugo mjesto natjecateljicama Sari GAŠPARIĆ i Leonardi HANŽEK iz SŠ Krapina, a nositeljice treće nagrade bile su Lea KRAMARIĆ, Lana SREDNOSELEC i Viktorija ŽUNAR iz SŠ Ivanec koje su izvele pjesmu VerschwundenNa srednjoškolskom natjecanju dodijeljeno je pet nagrada. Tako su ponosni nositelji četvrte nagrade bili učenici Mihael Klampfl i Edo Tomašek s dramskim prikazom Geschichte der Freundschaft, a petu je nagradu osvojio Igor Cepetić s osobito zanimljivom izvedbom CupsSong auf Deutsch.

Uredništvo za njemački jezik ŠKOLSKE KNJIGE čestita svim angažiranim profesoricama i profesorima njemačkog jezika koji su ljubav za njemački jezik prenijeli na svoje učenike, motivirali ih da se uključe u natjecanje i predano ih pripremali za nastup. Veliko hvala i svim ravnateljima te ostalim profesorima koji pokazuju senzibilitet za važnost poznavanja njemačkog jezika te pružaju podršku ovako vrijednim projektima. Sve čestiteke i veliko hvala inicijatorima projekata Max sucht den Superstar na osnovnoškolskoj i srednjoškolskoj razini čiji trud i rad svake godine dovodi do sve većih uspjeha.

Izdavačka kuća Školska knjiga i Uredništvo za njemački jezik i dalje će pružati podršku svakoj inicijativi iza koje stoji izvanredan trud i ljubav prema učiteljskom pozivu.