Pljesak molim
OŠ „LJUBO BABIĆ“ JASTREBARSKO | DNEVNIK PRIPREMANJA MJUZIKLA [3. DIO]
VIDEO | Sjajan tjedan mjuzikla: svaka od sedam izvedbi i svoja i jedinstvena …
objavljeno: 8. srpnja 2016.

Najturbulentnije razdoblje bilo je od 30. svibnja do 5. lipnja 2016. Kulise za scenu bile su spremne, kostimi su se završavali, glumci, pjevači i plesači su na pojedinačnim probama još usavršavali svoje izvedbe.

Timu se pridružilo još nekoliko vrlo važnih članova: profesor Ivan HLEBIĆ i učenik 8. b razreda Luka VUČINA, oni su bili naši ton majstori, te učenici Luka KOSTELAC (7. f razred) i Karlo HAČKO (7. g razred), koji su bili majstori scene.

Ton majstori dobili su scenarij s preciznim uputama u kojem trenutku kreće određeni glazbeni broj, a majstori scene scenarij s preciznim uputama u kojem se trenutku i kako mijenja scena.

Naša likovna skupina učenika bila je zadužena za šminkanje i frizure te pomoć glumcima pri odijevanju kostima: Lea JEŠOVNIK – 8. d, Karla ŠTUDIR – 5. a, Lea PODGORSKI – 5. c, Nika SMOLČIĆ – 5. a, Ana BLAŽEK – 5. a, Nika ŽUNAC – 5. a, Tea RADONIĆ – 5. a, Sara IVANČIĆ – 5. c i Elizabeth ŠPIKIĆ –5. a.

PRVA PROBA u kazališnoj dvorani bila je u srijedu 1. lipnja.

Na probi su sudjelovali i majstori za rasvjetu, koji su dobili scenarij s uputama kakva je rasvjeta potrebna u određenoj sceni. Iako smo se dogovorili da sva djeca, sudionici mjuzikla, dođu na probu, uspjeli smo u dva sata posložiti kulise, dogovoriti kako će se kulise mijenjati, gdje je potreban zastor, posložiti razglas, odrediti izmjenu naglavnih mikrofona među glumcima, te probati samo određene glazbene brojeve. Napetost je rasla jer smo se borili s vremenom, kojeg je uvijek bilo premalo. Uz zahtjevne probe, svi smo još imali nastavne obveze i brigu oko zaključivanja ocjena. Činilo se da balansiramo između dva različita svijeta, umjetničkog i kreativnog, te onog realnog i obveznog.

DRUGA I TREĆA PROBA, 2. i 3. lipnja, bile su produktivnije.

U petak su glumci i plesači odjenuli svoje kostime, što je pridonijelo optimizmu i veselju. Polako je mjuzikl poprimao svoje pravo ruho. Međutim, uigranost još nije bila na poželjnoj razini, te smo odlučili održati još jednu probu u nedjelju 5. lipnja. Taj dan smo započeli poslijepodne, a završili u 20.30 sati. Na kraju iscrpljujuće probe zaželjeli smo jedni drugima laku noć i uspješan cijeli sljedeći tjedan.

Osnovna škola Ljubo Babić from Školski portal on Vimeo.

I KRENULO JE…

Prve izvedbe bile su u ponedjeljak prijepodne. Jedna izvedba za učenike razredne nastave druge smjene te tri područne škole i druga za učenike predmetne nastave druge smjene. Komentari učenika i učitelja nadahnuli su nas i motivirali. Mislila sam u sebi:

„To je to, probili smo led!“

…………

U utorak poslijepodne bile su dvije izvedbe.

Prva za učenike razredne nastave i učenike petih razreda prve smjene, a druga za učenike šestih, sedmih i osmih razreda prve smjene.

Nakon četiri odigrana mjuzikla moglo se reći da smo bili spremni za premijeru u srijedu 8. lipnja u 19:00 sati pred uzvanicima i građanstvom.

  • Posebnost toga dana je što naša škola obilježava Dan škole i izvedba je trebala biti besprijekorna. I bila je!

Nije bilo vremena za opuštanje jer su nas u četvrtak čekale još dvije izvedbe. Prva je bila ujutro u 10:00 sati za učenike područnih škola, a druga navečer u 19 sati za građanstvo. Na obje izvedbe kazališna dvorana bila je ispunjena, a oduševljenje nakon večernje izvedbe bilo je neizostavno. Nismo zapravo mogli vjerovati da je to bila posljednja izvedba (za sada).

Svim učenicima ansambla mjuzikla priredili smo u školi malo zakusku i druženje. Stvarno su zaslužili, i više od toga!

Dakle, možete si predočiti koliko je zapravo ovaj tjedan izvedbi mjuzikla bio zabavan jer smo za to vrijeme svi nekako bili u drugom svijetu, svijetu stvaralaštva, dječje bezbrižnosti i umjetnosti, a istovremeno izuzetno fizički naporan. Tu fizičku stranu ipak je zasjenila umjetnička i zabavna.

 

Sada kada su se malo smirile strasti i dojmovi, smješkajući se prelazim preko svojih bilježaka od samog početka i osmišljavanja izvedbe pa do konačnog produkta. Vrlo je zanimljivo usporediti početni sinopsis sa samom izvedbom. Ostvareno je sve što je zamišljeno.

To je pokazatelj izvrsnog TIMSKOG RADA!

Svatko u timu bio je kreator svake slike mjuzikla. Otvoreni razgovor uz prijedloge kako što bolje i uvjerljivije izvesti određenu scenu bio je naša svakodnevica. Nakon svake izvedbe sjeli bismo i analizirali izvedeno i  razgovarali kako bismo još neke situacije mogli učiniti dojmljivijima.

Tako je zapravo svaka od sedam izvedbi bila svoja i jedinstvena.

Od srca zahvaljujem kolegama na ustrajnosti, uloženom vremenu i ljubavi. Zahvaljujući njima ovo novo iskustvo, svima nama, uspješno je ostvareno.

  • HVALA: Ivani STRMEČKI VUČINI, Lani JERČINOVIĆ, Miljenku ŠEGUDOVIĆU, Ivanu HLEBIĆU!

Posebno zahvaljujem našim dragim učenicima koji su inspiracija za ovakve ideje i na kraju njihovi realizatori.

U nastavku je popis svih naših glavnih aktera mjuzikla, PLJESAK ZA SVE!!!

■ LIKOVI:

MALI SIMBA:

  • Stipe RUKAVINA, 5. B
  • Gabrijel ŠILJEVINAC, 5. E

VELIKI SIMBA:

  • Ivan NOVOSEL, 6. C

MALA NALA:

  • Sara STUDEN, 4. B
  • Ariana GUGEC, 7. C

VELIKA NALA:

  • Ljubica NIKOLIĆ, 7. A

MUFASA:

  • Petar MATIĆ, 7. D

SCAR:

  • Petar LEŠČIĆ, 6. A

SARABI:

  • Lara PREŽGAJ, 7. B
  • Maja Marija ŠEGUDOVIĆ, 8. D

RAFIKI:

  • Martina HRVOJ, 8. D

TIMON:

  • Sven LENCUR, 6. C

PUMBA:

  • Ivano SMOLČIĆ, 5. E

ZAZU:

  • Jana ROŽIĆ, 5. B
  • Leona JERČINOVIĆ, 8. G

HIJENE:

  • Rudolf LONČARIĆ, 4. B
  • Tomo RAZUM, 6. C
  • Ela FRANJEVIĆ, 6. C
  • Elizabeta PAVIĆ, 6. C
  • Lucija HODAK, 7. C

■ PLESAČI:

Helena LJUBETIĆ – 4. C,

Lara ĆERDIĆ – 5. E,

Nika CIPOVEC – 5. E,

Lana ŠOŠKIĆ – 5. F,

Lorena PERJEVIĆ – 5. F,

Gabrijela KAMBIĆ – 6. A,

Barbara GOLUB – 6. A,

Nika RIBARIĆ – 7. B

■ PJEVAČKI ZBOR:

Magdalena HODAK – 4. A,

Eleonora TONČIĆ – 4. B,

Tena JURKOVAC – 4. B,

Luka VRBETIĆ – 4. B,

Vito SIKRA – 5. C,

Vanesa NEŽIĆ – 5. E,

Mirta MESIĆ – 5. E,

Ivana NEŽIĆ – 4. C,

Sara IVANČIĆ – 5. C,

Eva MILOVANOVIĆ – 5. C,

Lea HELENA KOPRIVNJAK BARIŠIĆ – 5. C,

Sara NOVOSEL – 6. A,

Roko VRBETIĆ – 6. A,

Leonarda ŠUBAR – 7. A,

Lucija DELAČ – 7. A,

Tea KOPIĆ – 7. A,

Ema MAHOVLIĆ – 7. A,

Ana BRAJE – 7. A,

Ana POPOVIĆ – 7. B,

Ana BORKOVIĆ – 7. D,

Marinela ŠEPERIĆ – 7. D,

Paula GRGETIĆ – 7. D,

Petra STUNJA – 8. B,

Dorotea FALICA – 8. B,

Katarina KIŠAN – 8. C,

Sonja FRANJEVIĆ – 8. C,

Eva IVANČIĆ – 8. D,

Stela IVANČIĆ – 8. D

■ SOLIST:

Ljubica NIKOLIĆ – 7. A

BRAVOOOOO!!!!!

U posljednjih nekoliko mjeseci, nakon jednog županijskog aktiva učitelja glazbene kulture, u glavi mi svakodnevno stoji pitanje/misao jednog kolege: „Što mi, učitelji glazbene kulture, trebamo u osnovnoj školi pružiti djeci, s čime da ih ispratimo iz osnovne škole?“

Mislim da MI UČITELJI trebamo učenicima pružiti ISKUSTVO pjevanja, sviranja, stvaralaštva i slušanja tijekom nastave, a posebno  ovakvim ili sličnim projektima. Trebamo im pružiti MOGUĆNOST osobnog izražaja i razvijanja kreativnosti.

Mjuzikl je kompleksna vrsta koja ujedinjuje glazbu, književnost, ples te likovnu i scensku umjetnost.

Sudjelovanje učenika u ovom projektu omogućilo im je da nauče povezati te umjetnosti i izraze svoj talent.

U skladu s tim, učenici su i sukreatori izvedbe, jer su vrlo često i sami iznosili ideje kako usavršiti određenu scenu.

Tim iskustvom učenicima se razvija kreativnost na najvišoj razini, a samim time i kritičko mišljenje, što je zapravo cilj i misija čijem ostvarenju težimo tijekom odgoja i obrazovanja djece.

Rekla bih da je ovo sve odgovor na prethodno postavljeno pitanje, a kada god se ubuduće nađem u situaciji da se upitam „Ima li ovaj rad smisla, hoće li vrijediti ikome?“, vodit ću se ovim iskustvom i osmjesima na licima djece koja su sudjelovala u izvedbi i koja su bila naša vjerna i iskrena publika.

 

Mjuzikl „Kralj lavova“ ansambla OŠ „Ljubo Babić“ Jastrebarsko očekuje zanimljiva i uzbudljiva nova školska godina…

……………

Maja KRALJEV, učiteljica glazbene kulture