ŽELITE LI DA VAŠA DJECA VIŠE UČE

Najprije im dopustite da se igraju

srijeda, 12. rujna 2018.

Snaga volje – svi je trebamo. Svi je imamo. Ali, kako doći do nje upravo u trenutku kad nam je najpotrebnija? Kako razumjeti funkciju snage volje kako bismo je mogli prizvati kad je trebamo?

Najprije im dopustite da se igraju

Iskušavate novu dijetu? Radite na nekom tekstu? Pokušavate uštedjeti novac za putovanje umjesto da kupite nove cipele? Čini se da nam je potrebna velika doza discipline kako bismo utvrdili snagu svoje volje i zadržali je kad smo na putu prema nekom cilju. Ali, možda je ne tražimo na pravom mjestu.

EKSPERIMENT VOLJE

Roditelji često uče djecu da je snaga volje sve što je potrebno za uspjeh. „Ako se više potrudiš, uspjet ćeš.“ Ali, je li to najkorisniji način kojim možete dosegnuti svoje ciljeve? Je li to najkonstruktivniji način za iskazivanje snage volje?

U jednoj studiji grupa gladne djece uvedena je u prostoriju u kojoj je na stolu stajao tanjur svježe ispečenih kolačića i pokraj njega tanjur hladnih rotkvica. Djeca su podijeljena u dvije skupine. Prvoj je rečeno da smije pojesti koliko god kolačića žele. Drugoj je rečeno isto, ali o rotkvicama. Nepotrebno je reći da je grupa s rotkvicama provela većinu svog vremena promatrajući onu koja je jela kolačiće. Sva djeca su zatim uvedena u prostoriju gdje se od njih tražilo da rade na slagalici. No, nisu znali da je slagalica bila nerješiva.

Ishod te situacije bio je da je skupina koja je jela kolačiće – kojoj je dopušteno da se počasti tijekom procesa učenja – naporno radila na slagalici dobrih 20 minuta prije odustajanja. Grupa s rotkvicama je odustala nakon osam minuta. Ta su djeca prethodno potrošila većinu svoje snage volje i entuzijazma dok su pokušavala uživati u neukusnom jelu za koje nisu bili zainteresirana, iako bi to jelo utažilo njihovu glad.

ŠTO SMO NAUČILI?

Ovaj eksperiment govori nam da ideja kako možemo postići nešto bez obzira na to imamo li snagu volje i da jednostavno moramo nastaviti napornije raditi – ne funkcionira. Doduše, uvedemo li poslastice i nagrade, to može obnoviti i napuniti naše zalihe i omogućiti nalete uzbuđenja i volje. Dopustimo svojoj djeci vrijeme za odmor između aktivnosti i nagradimo njihov fokus i dobro ponašanje želimo li da uspiju u onome što trenutačno rade. Ako im omogućimo vrijeme da se igraju i osjećaju sretno, osjećat će se osvježenima i obnovljenima. Stoga snagu volje treba razumjeti kao sporu i odmjerenu utrku, a ne kao sprint do brzog kraja.

GDJE JE VOLJA, POSTOJI I NAČIN

Snaga volje je zapravo poput mišića! Ako se brinemo za njega i redovito vježbamo, to će nam se isplatiti dugoročno. To je poput neke vrste treninga s utezima – ne možete početi od najtežih! Morate početi s malim težinama, procijeniti za što ste sposobni, vježbati, nagraditi se kad dosegnete male ciljeve i naposljetku polako doći do željenog. Vaši mišići moraju rasti polako prije nego budu dovoljno snažni da podignu željenu težinu. Sjetite se kornjače i zeca. Ako trčimo prebrzo i uložimo sve što imamo odmah na početku, nećemo završiti utrku! Ali, ako trčimo dio po dio, odmarajući se kad nam je potrebno, ali svejedno obavljajući posao koji se od nas zahtijeva, vidjet ćemo cilj i dosegnuti ga!

.........................

NAPOMENA:

  • Esther Rivers je autorica i spisateljica s diplomom iz profesionalnog pisanja. Linkove na njezine radove možete pronaći na: http://www.estherrivers.com/
  • Izvor: lifehack.org

 

 

Vezani članci
Školski portal: Obrazovanje Montessori moglo bi smanjiti jaz između bogatih i siromašnih

Obrazovanje Montessori moglo bi smanjiti jaz između bogatih i siromašnih

Nedavno smo svoga trogodišnjeg sina upisali u predškolu. Nakon loših…

Školski portal: Društvena osviještenost važnija od ocjena

Društvena osviještenost važnija od ocjena

kanadski obrazovni sustav, nakon čega je ova zemlja dospjela među…

Školski portal: Nastavite graditi svoju mrežu podrške i budite ustrajni

Nastavite graditi svoju mrežu podrške i budite ustrajni

„Nitko od učenika vas ne voli!” „Pa ja i nisam…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Povijest u slikama

Povijest u slikama

Riječ je o dvama interaktivnim predavanjima…

Školski portal: Enes Kišević oduševio male Splićane

Enes Kišević oduševio male Splićane

Ovaj iznimno zanimljiv književni susret omogućio…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…