Savjeti stručnjaka
SREDNJOŠKOLCI SU U PITANJU
Poticanje obiteljskog angažmana
objavljeno: 26. srpnja 2019.

Ali, taj razgovor mora biti posvećen stvaranju okruženja u kojem se sve obitelji osjećaju kao dio kulture škole, a ne da ih se poziva samo na najvažnije školske događaje.

Mnogo puta nailazimo na smanjenje angažmana obitelji na prelasku iz osnovne škole u srednju. Razlog su dijelom i nastavnici. Čini se da sa smanjenjem broja školskih događaja mi više ne tražimo interakciju s obiteljima svojih učenika tako često.

Dijelom su razlog i obitelji. Možda su one neka manjina u školi – činjenica koja može biti zastrašujuća i učenicima i roditeljima. Možda roditelji nemaju visok stupanj obrazovanja i nije im baš udobno u školskom okruženju.

Dijelom je zasigurno razlog i manjak truda škole u traženju interakcije sa svim obiteljima.

ZAŠTO JE TO VAŽNO?

Svi znamo koliko škola i učitelji mogu utjecati na razvoj učenika. Ipak, odgajanje svake nove generacije zajednička je odgovornost. Kad obitelji i škole rade zajedno, učenici su uspješniji i cijela zajednica ima koristi od toga.

Ako škola donese odluku o aktivnom angažmanu u raznolikoj obiteljskoj zajednici, moguće koristi tog angažmana daleko nadmašuju taj trud. Studije pokazuju da su uz više angažmana obitelji:

■ postignuća učenika veća

■ prisutnost na nastavi je viša

■ broj učenika koji završavaju školu je viši

■ zloupotreba alkohola je manja

■ učenici iz različitih slojeva i oni koji su najviše u zaostatku imaju koristi od toga.

Stoga, kako škola potiče angažman obitelji svojih učenika? Sve počinje od komunikacije.

PRVI KORAK: ANGAŽMAN OBITELJI

Ove godine razgovarao sam s edukacijskom savjetnicom Lisom Dabbs o tome kako potaknuti angažman obitelji naših učenika. Pričali smo o potrebi da se škole obrate roditeljima, ali odlučno. To se ne svodi samo na osiguravanje da obitelj ima priliku naučiti o školi; cilj je osigurati se da radimo sve što možemo kako bismo potaknuli te razgovore.

Lisa Dabbs i ja pričali smo neko vrijeme o toj temi i na kraju saželi svoje zaključke na osam načina za angažiranje obitelji u školama.

ANGAŽIRAJTE OBITELJI VEĆ U OSNOVNIM ŠKOLAMA.

Srednje škole obično imaju veća okupljanja, i to može djelovati zastrašujuće mnogim obiteljima koje nisu otprije aktivno uključene u školske aktivnosti.

NAPRAVITE SAVJETODAVNU SKUPINU RODITELJA.

Nađite roditelje koji govore određene jezike i pomozite im da nauče razne činjenice u vezi sa školom. Možete tim roditeljima dodijeliti neku vrstu značke da bi ih drugi mogli prepoznati kao one kojima se mogu obratiti. Provjerite želi li netko od roditelja održati neslužbeni događaj “Kava s ravnateljem“ u svojoj kući.

POĐITE VI K NJIMA, AKO ONI NE ŽELE K VAMA.

Saznajte na kojim se mjestima i centrima zajednice okupljaju roditelji. Provjerite može li ta lokacija biti domaćin sastanka školskih administratora i predstavnika roditelja. Upoznajte obitelji tamo gdje se one nalaze umjesto da očekujete kako će doći u školu. Mnoge naše obitelji školsko okruženje pomalo zastrašuje. Pomozite im da upoznaju glavne “igrače” u školi i škola bi im mogla postati ugodnije okruženje u budućnosti.

ISKORISTITE LOKALNA PODUZEĆA.

Pitajte možete li postaviti i održavati oglasnu ploču na lokalnim tržnicama, pekarama i restoranima. Oglašavajte nadolazeće događaje ili slavite učenička postignuća.

OTKRIJTE ŠTO VAŠE OBITELJI TREBAJU.

Procijenite potrebe tijekom registracije roditelja. Postavite nekoliko računala i odredite nekoliko učenika ili roditelja da pomognu članovima obitelji napraviti e-mail ako ga već nemaju. Neka ispune kratku anketu o tome kako bi voljeli da ih se kontaktira tijekom školske godine i što ih najviše zanima.

PRUŽITE RUKU OBITELJIMA S CILJEM IZGRADNJE ODNOSA.

Mi često posežemo za roditeljima zbog disciplinskih problema, ali malo pozitive može puno značiti u izgradnji odnosa roditelja i škole.

OMOGUĆITE RODITELJIMA UVJEŽBAVANJA.

Škole mogu pomoći tome da obitelji nauče pristupati informacijama online. Održite sastanak na kojem ćete objasniti kako se koristi školska web stranica. Objavite kontaktne informacije osoblja, informacije u vezi s događajima i domaće zadaće.

ODRŽITE EDUKACIJSKI KAMP ZA RODITELJE.

Održite događaj za roditelje koji može uključivati osoblje i učenike. Koristite teme koje su razvili sami na temelju svojih prethodnih procjena potreba ili ankete provedene na licu mjesta. Važno je da obitelji osjećaju kako se njihov glas čuje te da su sposobne preuzeti ulogu u razvijanju kulture njihove škole.

Znamo da u svakoj školi postoje obitelji koje će uvijek biti uključene, a postoje i one koje, iz bilo kojeg razloga, neće. Škola, doduše, više ne može biti razlog tog rascijepa. Pružite im ruku kako god možete.

  • Kako vi potičete angažman obitelji svojih učenika?

…………………………

NAPOMENA:

  • Portal Edutopia je online zajednica koja promiče i dijeli znanje o edukacijskim temama. Autori na portalu potiču projektno orijentirano učenje, profesionalni razvoj učitelja, društveno i emocionalno učenje, integraciju tehnologije itd.
  • Izvor: edutopia.org