Nesvrstani
BOCVANA | NACIONALNI PARK CHOBE
Najveća koncentracija slonova na svijetu
objavljeno: 14. srpnja 2016.

Lodge je specifična vrsta turističkog smještajnog kapaciteta u južnoj i istočnoj Africi. Riječ je o hotelu arhitektonski uređenom tako da se unutarnji i vanjski prostor maksimalno uklapaju u okoliš.

Dok se sljedeće jutro vozimo prema ulazu u nacionalni park, razgovaram s vozačem našeg terenskog vozila. Pronalazimo sličnosti između naših dviju država (prosječna plaća, predsjednik vlade je ujedno i predsjednik vladajuće stranke, a u slučaju Bocvane ujedno i sin bivšeg predsjednika.). Čudi se kad mu kažem da nemamo kišnu sezonu u klasičnom smislu te riječi. Razgovaramo i o ekološkim problemima te primjećujem da naš vozač (kao i prosječni stanovnik Hrvatske) poistovjećuje efekt staklenika i ozonske rupe.

I evo nas na ulazu u park. Osim slonova, tu žive i druge životinje: lavovi, hijene, zebre, nilski konji, krokodili, impale (slične našim jelenima) te, naravno, slonovi.

Afrički slon od svog se azijskog rođaka razlikuje najviše po veličini (afrički je veći) te pripitomljivosti (azijskog je slona puno lakše pripitomiti). U ponudi afričkih turističkih agencija često je jahanje na slonu. Za tu svrhu koriste se dresirani i pripitomljeni slonovi koji su u kontaktu s ljudima od svoga djetinjstva.

Gotovo uvijek je riječ o mladunčadi kojoj su stradale majke, pa su ljudi preuzeli brigu o njima. Odrasli slon teži oko 6000 kg, a tek rođen oko 18 kg. Životni vijek mu je vrlo dug (oko 70 godina), hrani se biljem (100 – 300 kg dnevno), a ako mu ponudite tzv. bombone (mješavinu šećera i žitarica), neprestano će vas tražiti još i još…

Iako je slonova koža vrlo debela i prekrivena oštrim dlačicama, osjeća i raspoznaje dodire ljudskih ruku.

Koliko god slonovi koji se koriste u turističke svrhe bili pitomi, nekih se pravila valja pridržavati: među najvažnijima su da se nikad ne nađete iza slona ili između dva slona jer to su ipak divlje životinje, a mogu vas i sasvim slučajno prikliještiti i teško ozlijediti.

Gordana EGARTNER