Zanimljivosti
KAKO NE IZGORJETI NA LJETNOJ ŽARI
10 savjeta za bezbrižno sunčanje
objavljeno: 14. srpnja 2016.

Ipak, tijekom uživanja na suncu potreban je oprez. Pretjerano izlaganje ultraljubičastim sunčevim zrakama prijeti rakom kože, jednim od najčešćih i najsmrtonosnijih oblika raka.

1. SUNCE JE NAJJAČE OD 10 DO 17 SATI. Iznimno je važno tijekom najjače insolacije izbjegavati izravno izlaganje sunčevim zrakama. Djeca do 3. godine ne smiju se izlagati suncu. Opekline u ranoj dobi uzrokuju pojavu raka kože kasnije u životu. Starije osobe imaju tanju kožu te posebnu pozornost trebaju posvetiti zaštiti od sunčevih zraka.

 

2. NA SUNCU, OVISNO O TIPU KOŽE I BEZ ZAŠTITNE KREME, MOŽEMO BORAVITI MAKSIMALNO OD 15 DO 30 MINUTA NA DAN. Prve dane na plaži treba provoditi u hladu. Koža će svejedno potamniti jer sunčeve zrake prolaze kroz staklo i oblake te se reflektiraju s vodenih površina.

3. TIJEKOM LJETNIH DANA I SUNČANJA VODITE RAČUNA O UZIMANJU DOVOLJNO VODE. Jedite laganu hranu, bogatu vitaminima i mineralnim tvarima koje tijelo gubi znojenjem.

 

4. NE PREPORUČUJE SE CIJELI DAN BITI IZLOŽEN SUNČEVIM ZRAKAMA BEZ ZAŠTITNE KREME, KAPE, LAGANE I PROZRAČNE ODJEĆE TE ADEKVATNIH NAOČALA. Na početku izlaganja suncu treba koristiti kreme s visokim zaštitnim faktorom. Potom se zaštitni faktor može postupno smanjivati.

 

5. KREME ZA SUNČANJE DIJELIMO NA ONE S MEHANIČKOM I KEMIJSKOM ZAŠTITOM. Kreme s mehaničkom zaštitom ostavljaju bijeli trag na koži. Ponajprije se preporučuju djeci, alergičnima na sunce i osobama s kožnim bolestima. Kreme s kemijskom zaštitom adekvatnije su za ljude koji imaju više pigmenata u koži, a time i bolju prirodnu zaštitu od sunčevih zraka.

6. KREME ZA SUNČANJE MORAJU IMATI ZAŠTITU I OD UVA I OD UVB ZRAKA. Ultraljubičaste zrake tipa A su opasnije. Oštećuju stanice kože, a ponekad izazivaju i rak kože. UV zrake tipa B izazivaju tamnjenje i pregorenost kože. Neovisno o boji kože, svima se preporučuje korištenje zaštitne kreme minimalno s faktorom 15, a po mogućnosti i 30.

7. KOJU GOD KREMU ZA SUNČANJE ODABRALI, ZA ŽELJENI JU JE UČINAK POTREBNO NANIJETI U DEBELOM SLOJU BAREM POLA SATA PRIJE IZLAGANJA SUNCU. Viši zaštitni faktor pruža samo minimalno veću zaštitu od nižeg. Primjerice, krema sa zaštitnim faktorom 30 ne štiti dvostruko više ili dulje od one sa faktorom 15. Učinkovitija je samo četiri posto! Krema sa zaštitnim faktorom 15 zaustavlja oko 93 posto UVB zraka, dok ona s faktorom 30 zaustavlja 97 posto istih zraka.

 

8. NAKON SVAKOG BRISANJA RUČNIKOM SKIDAMO OKO 80 POSTO ZAŠTITNE KREME za sunčanje pa ju je važno obnavljati svakih sat vremena.

9. NE PREPORUČUJE SE KORISTITI KREME IZ KUĆNE RADINOSTI, PRIMJERICE MASLINOVO ULJE, GOSPINU TRAVU ITD. Takvi preparati sadržavaju eterična ulja koja tijekom izlaganja sunčevim zrakama mogu promijeniti kemijski sastav te izazvati nuspojave i oštetiti kožu.

10. NAKON SUNČANJA PREPORUČUJU SE PREPARATI KOJI REHIDRATIRAJU KOŽU, ali i proizvodi bogati beta-karotenom te vitaminima C i E.

…………..

Priredio: Goran BUKAN