Iz školskog svijeta
UTJECAJ MORA, JEZERA I RIJEKA NA NAŠU SREĆU I BLAGOSTANJE
Znanost objašnjava kako boravak kraj vode može promijeniti naš mozak
objavljeno: 21. srpnja 2016.

Ljudi često kažu da se osjećaju smireno kada su pokraj vode, a znanstvenici kažu da to pozitivan utječe na naš mozak.

Što se točno događa našim mozgovima kada smo okruženi vodom?

Smirujući efekt je za naš mozak neka vrsta odmora od prekomjerne stimulacije. Promatranje vode i slušanje njezinih zvukova stavlja naše preopterećene mozgove u opušteno stanje poput hipnotičnog, a to stanje je drugačiji način na koji naš mozak procesuira misli, što vodi do smirenijih i kreativnijih stanja i povećava naše blagostanje.

Utjecaj mora, jezera i rijeka na našu sreću i blagostanje sve se više istražuje u području neuroznanosti i psihologije. Morski biolog Wallace J. Nichols objavio je radove o tome kako različita vodena tijela mogu pozitivno utjecati na nas, a mnogi psiholozi su istraživali kako jednostavno promatranje plavog prostora može poboljšati naše mentalno stanje.

VODA IZAZIVA MEDITATIVNA STANJA

Kada čujemo udaranje valova uz more, to nas doslovno može ponijeti u meditativno stanje. Otkriveno je da zvuk valova mijenja moždane valove te potiče opuštanje. Čak i jednostavno promatranje vode smiruje naš um. To ima brojne koristi te doprinosi smanjenju depresije, razine stresa, tjeskobe, te promovira mentalnu jasnoću i bolje obrasce spavanja.

VODA POTIČE INSPIRACIJU I KREATIVNOST

Kada smo pokraj vode, naši mozgovi se prebacuju sa zaposlenog moda funkcioniranja na opušteni. To rezultira prirodnim otvaranjem naših mozgova zato što nisu fokusirani na milijune misli koje prolaze našim glavama i često mogu voditi do stresa ili tjeskobe. Kad je naš mozak u tom opuštenom stanju, otvoreniji je za kreativne i inspirativne misli. Ukratko, mi gasimo svoj mozak ili mu dajemo odmor od norme, što stvara bolje mentalno okruženje za uvid i introspekciju.

VODA NAM DAJE OSJEĆAJ STRAHOPOŠTOVANJA

Strahopoštovanje je važan faktor u nedavnoj popularnoj znanosti pozitivne psihologije. Emocija strahopoštovanja uvelike doprinosi našoj sreći zato što ne samo da nam dopušta da budemo u sadašnjem trenutku, nego i uzrokuje da razmišljamo o svom mjestu u svijetu koji nas okružuje te potiče osjećaje poniznosti i povezanosti s nečim drugim osim nas samih i pukog prostranstva prirode.

VODA POVEĆAVA PREDNOSTI VJEŽBANJA

Vježbanje je očito dobar način za poboljšavanje mentalnog blagostanja, bez obzira radi li se o trčanju ili šetnji uz more. Plivanje u jezeru ili vožnja biciklom uz rijeku pružit će vam veći mentalni poticaj nego rad u prometnom gradu ili vježbanje u teretani. Ideja je da okruženost plavim prostorom potiče pozitivnu korist vježbanja i sve veći unos negativnih iona u naš sistem.

VODA JE BOGAT IZVOR NEGATIVNIH IONA

Efekti pozitivnih i negativnih iona na naše blagostanje smatraju se prirodnim utjecajem na to kako se osjećamo. Pozitivne ione emitiraju električni uređaji poput računala, mikrovalnih pećnica i sušila za kosu koji iz nas izvlače prirodnu energiju, dok negativni ioni u atmosferi ubrzavaju našu sposobnost apsorpcije kisika, uravnotežuju razinu serotonina, te doprinose pomlađivanju uma i poboljšanju budnosti i koncentracije.

OKUPAJTE SE!

Ne samo da boravak pokraj vode povećava naš osjećaj blagostanja, nego i uronjenost u prirodni izvor vode poput jezera ili mora okrjepljuje tijelo. Razlika u temperaturi također djeluje korisno – prirodna hladnoća može poslužiti kao umirujući tretman naših živaca i ujedno mentalno i fizički osvježiti tijelo, dok toplije vode tijekom ljeta mogu pomoći opustiti mišiće i napetost.

Stoga, želite li razbistriti glavu, potražite neki plavi prostor – bez obzira na to možete li posjetiti more ili samo sjesti pokraj lokalne fontane, voda snažno utječe na mozak i može pomoći promijeniti našu mentalnu jasnoću, kapacitet, sreću i blagostanje.

…………………….

NAPOMENA:

  • Lifehack je portal koji nudi savjete i resurse za djelotvorno i jednostavno poboljšanje svih aspekata našeg života.
  • Izvor: lifehack.org