Zanimljivosti
PRVA OŠ VRBOVEC
Pokrenuli učeničku zadrugu i dobili EU-potporu
objavljeno: 22. srpnja 2016.

Dobila ga je za projekt “Uzgoj i odgoj” i to iz Europskog socijalnog fonda, u sklopu programa Obrazovanje za poduzetništvo i obrt.  Ideja je bila da se krene od onoga što imaju, a to su neiskorištene i neuređene zelene površine pri matičnoj školi u Vrbovcu, zapušteni voćnjak kod područne škole u Dijanešu i nešto pčelarske opreme.
Svrha projekta je prije svega promicanje poduzetništva i obrta među učenicima, učiteljima, ali i u široj zajednici – kaže voditelj projekta prof. Oliver MUCAFIR.

Dodaje kako će Škola zainteresiranim učenicima ponuditi veći broj izvannastavnih aktivnosti, a učitelji, koji će voditi sekcije, će kroz aktivnosti učenicima prenositi svoja znanja, iskustva i vještine. Dio sredstava projekta namijenjen je financiranju početnih aktivnosti novoosnovane učeničke zadruge „Ruke”, koja je osnovana prošle školske godine.
Projekt je pokrenut prije točno godinu dana, a ovih dana završava njegova jednogodišnja faza. Zadruga se bavila u sklopu projekta sljedećim djelatnostima: medičarstvom, svjećarstvom i pčelarstvom, povrtlarstvom i voćarstvom.Vrijednost mu je, a za što su i dobili bespovratnu potporu, 23.209 eura.

Glavnina sredstava iz fondova osigurana su za edukaciju učitelja, kao i za nabavu nužnog alata i potrošnog materijala potrebnih za provođenje projektnih aktivnosti, tj. za rad sekcija uključenih u projekt. 

U edukaciju je bilo uključeno ukupno 14 učitelja, voditelja sekcija. Interes učenika sve je nadmašio, umjesto 30 prijavljenih, do sad je u projektu sudjelovalo čak 40 vrbovečkih đaka.
Za ovu školsku godinu u planu je bilo urediti prostor između školskih zgrada. Na tom, do sada neiskorištenom prostoru, marljivi mali zadrugari počeli se uređivati školski vrt, gdje će u jesen i proljeće između ostalog moći saditi povrće, voće i cvijeće.
Eto, kad se “male ruke slože…”. [ IZ DRUGIH IZVORA | zgprsten.hr ]