Zanimljivosti
Od masline do maslinova ulja
objavljeno: 12. kolovoza 2014.

Učiteljica sam razredne nastave i često učenike vodim na izvanučioničku nastavu u sklopu nastave prirode i društva jer smatram da djeca, osobito mlađa, bolje pamte vizualne doživljaje.

Stoga sam svoje prvašiće odvela u uljaru „Vukšić” u Solinu u kojoj su doznali kako se plod masline prerađuje u ulje. Prije posjeta uljari obišli smo maslinik u kojem su djeca vidjela zrele plodove na granama stare masline i doznala kako se oni beru.

U učionici smo razgovarali o tome da je maslina vrlo važna biljka našega primorskoga kraja te o hranjivim i ljekovitim svojstvima njezina ploda. Učenici su u skupinama izrađivali plakate, a potom ih pokazali jedni drugima na satu. Doznali su da se osim za proizvodnju maslinova ulja, koje je jako zdravo, masline upotrebljavaju i u kulinarstvu za pripremu kruha, različitih vrsta namaza, kolača, umaka, likera, a i dobar su izvor vitamina E te imaju i ljekovita svojstva.

Masline

U uljari su upoznali cijeli proces proizvodnje maslinova ulja: čišćenje ploda masline od grančica i lišća, pranje, vađenje koštica iz ploda te njegovo mljevenje i filtriranje  ulja. S nestrpljenjem su iščekivali da prve kapi ulja poteku u pripremljenu posudu. Svaki je učenik popio po gutljaj ulja i svima se svidjelo.

Na satu likovne kulture svi smo zajedno od koštica koje smo dobili u uljari napravili stablo masline na hameru. Za djecu je to bio nezaboravan doživljaj.

Autorica članka: Sanda Gudelj, učiteljica 1. c razreda OŠ „Bol”, Split