Zanimljivosti
PLESOVI DINARSKOGA PODRUČJA
Ljetna škola hrvatskog folklora
objavljeno: 29. srpnja 2016.

Ovog ljeta podučavaju se plesovi, nošnje, pjesme i glazbala hrvatskoga DINARSKOGA PODRUČJA, odnosno narodni plesovi Like, Podvelebitskoga kanala, Ravnih kotara, Bukovice, zadarskog priobalja, otoka Paga, Ugljana i Dugoga otoka, Šibensko-primoštenskog priobalja, Zagore i otoka, Drniške i Sinjske krajine, Poljica, Zabiokovlja, Imotske krajine i doline Neretve, te plesovi Hrvata u Bosni i Hercegovini koji pripadaju tom plesnom području: zapadne i sjeverne Hercegovine, Završja, Kupresa, zapadne Bosne i srednjobosanskoga gorja. 

Uz praktična plesna predavanja održavaju se i predavanja o narodnim nošnjama i pjesmama  dinarskoga područja, te  predavanja o plesnom pismu – kinetografiji  i osnovama dječjega folklora. Uz to tu su i teorijska predavanja o scenskoj primjeni folklora, metodologiji rada sa seoskim folklornim grupama i posebno s reproduktivnim ansamblima.
Ova škola je namijenjena obrazovanju voditelja i članova hrvatskih folklornih i tamburaških skupina. Osnivač Škole i autor njezina programa bio je uvaženi hrvatski etnolog i etnokoreolog dr. Ivan Ivančan, jer škola datira još od 1963. g. Današnji voditelj je prof. Andrija Ivančan. Uz Andriju Ivančana predavanja održavaju i drugi hrvatski folklorni stručnjaci: Vidoslav Bagur, Nenad Milin, Miroslav Šilić, Goran Knežević, Kristina Benko Markovica, Katarina Horvatović, Tibor Bün, maestro Siniša Leopold, Vjekoslav Martinić. 

Svečana završna priredba u kojoj će sudjelovati svi polaznici Škole održat će se u  srijedu 3. kolovoza 2016. uvečer u Boriku. [ Izvor: matis.hr ]