Iz školskog svijeta
LIJEP JUBILEJ
Hrvatski školski muzej slavi 115. rođendan!
objavljeno: 4. kolovoza 2016.

Pozivamo sve naše sugrađane i goste Zagreba – kažu u Hrvatskom školskom muzeju –  da nas posjete za rođendan, u petak 19. kolovoza gdje će uz besplatan ulaz moći razgledati naš Stalni postav te izložbu „Bertuchovo slikovno carstvo – Otkrij tajne dječje enciklopedije“.

Također smo za vas priredili i besplatne edukativno – likovne radionice povodom ove izložbe.

Mlađima je namijenjena radionice „ŠARENA ŠUŠKALICA – izradi svoju igračku“ dok je ostalima namijenjena radionica „SVIJET ENCIKLOPEDIJE U MALOM – ponesi svoj suvenir iz Školskog muzeja“.

Svaki će posjetitelj koji nas počasti svojim dolaskom dobiti jednu lijepu razglednicu s motivom lopoča naše poznate slikarice Slave Raškaj!

Hrvatski školski muzej je svečano otvoren u zgradi Hrvatskoga učiteljskog doma 19. kolovoza 1901 godine. Hrvatski pedagogijsko-književni zbor još je od svog osnutka 1871. godine sustavno prikupljao građu za budući muzej, a od 1889. godine nastale zbirke muzeja smještene su u novosagrađenoj zgradi Hrvatskoga učiteljskog doma. Na Svjetski dan učitelja, 5. listopada 2000., Hrvatski školski muzej je otvorio svoj stalni postav na oko 450 m2. Izloženo je oko 1000 eksponata, pretežito originalnih, iz polovice 19., odnosno početaka 20. stoljeća. Hrvatski školski muzej jedini je muzej u Hrvatskoj specijaliziran za područje školstva. U sastavu muzeja je i Pedagoška knjižnica Davorina Trstenjaka.

Muzej je otvoren u petak, 19. kolovoza, besplatno za sve posjetitelje od 10 do 17 sati. Besplatne radionice su na rasporedu u 10, 13 i 15 sati uz obaveznu prethodnu najavu na broj telefona 01/4855 716 ili e-mail: idumbovic@hsmuzej.hr