Zanimljivosti
UMAG
Novi prostori za djecu s teškoćama u razvoju
objavljeno: 29. kolovoza 2016.

Kako je jedan od preduvjeta za razvoj sustava skrbi osiguranje odgovarajućih prostorija za provedbu aktivnosti, Grad Umag je renovirao dio prostorija Osnovne škole Marije i Line, prenamijenio ih i  dodijelio na korištenje dvjema umaškim udrugama „Pružam ti ruku“ i „Communitas“.

Rekonstrukcija prostorija trajala je godinu dana, a sastoji se od učionice za posebno razredno odjeljenje Osnovne škole Marije i Line, dva sanitarna čvora od kojih je jedan prilagođen osobama s invaliditetom, zajedničke prostorije, dva ureda za potrebe djelovanja stručnog osoblja, sobe za provedbu terapije senzorne integracije čije su opremanje financirali Istraturist Umag d.d. i Sol Melia Hrvatska, spremišta i hodnika. Ukupna neto korisna površina prostora je 195 četvornih metara. Ukupno je na rekonstrukciju prostorija uloženo 350.000 kuna, a u opremanje senzorne sobe dodatno još 150.000 kuna. 

Gradonačelnik Umaga, Vili Bassanese tom je prilikom istaknuo kako je ponosan na činjenicu da Grad stvara nove uvjete koji svojim potrebitim sugrađanima olakšavaju rast i razvoj te da na vidljiv i sustavan način zajednica vodi skrb o njima. Iako je odgovornost za sustav socijalne skrbi, po propisima, jasno raspoređen na državu, županiju i grad, često se u praksi događa da se veliki teret te odgovornosti, zbog nefunkcioniranja ostalih, prebaci na Grad Umag. Čak i u situacijama kada dio sustava kojega mora organizirati država ili županija funkcionira, onda je on, zbog povećanih troškova života ranjivih skupina naših sugrađana, njima nedostupan.

Do nedavno su naši sugrađani svakodnevnu skrb za bilo kakvu terapiju morali više puta tjedno putovati u Pulu, a od prije godinu dana jedan dio njih putuje u Poreč. Izgradnjom novih prostorija, osigurani su preduvjeti da naši mali sugrađani većinu terapija odrade upravo u Umagu. Otvaranjem ovog prostora, uz nastavak kvalitetnog rada udruga „Pružam ti ruku“ i „Communitas“ te uz nastavak dobre suradnje s Dnevnim centrom za rehabilitaciju „Veruda-Pula“, jedinom ustanovom za skrb o djeci s teškoćama u razvoju na području Istre čiji je Grad Umag jedan od suosnivača i čiji rad također sufinancira, kao i  Obiteljskim centrom, stvoreni su preduvjeti da djeca s teškoćama u razvoju i njihovi roditelji, mladi i obitelji s problemima u međusobnim odnosima, dobiju adekvatnu pomoć u Umagu. [ IZ DRUGIH IZVORA | umag.hr ]