Školstvo u medijima
SAD: PRIZNANJA UČITELJIMA
Obamina priznanja izvanrednim učiteljima matematike i znanosti
objavljeno: 29. kolovoza 2016.

Ti učitelji s posebnim priznanjem predstavljaju svih 50 država, Kolumbiju i Portoriko. Edukatori će primiti svoje nagrade na ceremoniji u Washingtonu 8. rujna.

Predsjednička nagrada za izvrsnost u poučavanju matematike i znanosti dodjeljuje se izvanrednim osnovnoškolskim učiteljima znanosti i matematike diljem zemlje.

Pobjednike bira odbor koji se sastoji od cijenjenih znanstvenika, matematičara i edukatora, čemu prethodi inicijalni proces selekcije na državnoj razini. Svake godine mijenjaju se dobitnici nagrade između učitelja koji poučavaju djecu od vrtićke dobi do 6. razreda i onih koji poučavaju djecu od 7. do 12. razreda.

Dobitnici tog predsjedničkog priznanja primaju nagradu od 10.000 dolara i pozvani su u Washington na ceremoniju dodjele, te na edukativne i svečane događaje.

„Dobitnici ove nagrade su integralni dio osiguravanja da naši učenici budu opremljeni vještinama kritičkog razmišljanja i rješavanja problema koje su važne za uspjeh naše nacije“, rekao je predsjednik Obama. „Dok SAD nastavlja voditi svijet u inoviranju koje oblikuje našu budućnost, ovi izvanredni učitelji pripremaju učenike iz svih dijelova zemlje i obučavaju ih u znanstvenim, tehnološkim, inženjerskim i matematičkim vještinama koja nas drže u vodstvu.“

Predsjednik Obama i njegova administracija poduzeli su važne korake kako bi ojačali edukaciju u znanosti, tehnologiji, inženjerstvu i matematici te potpuno iskoristili potencijal učenika svoje zemlje. Predsjednikova kampanja „Educirajte da bi inovirali“, pokrenuta 2009. godine, osigurala je više od milijardu dolara za poboljšanje edukacije u prvih 12. razreda.

Uz to, 2011. predsjednik Obama je postavio ambiciozan cilj da uvede dodatnih 100.000 izvanrednih učitelja STEM-a (Science, Technology, Engineering & Mathematics – znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika) u američke učionice do 2021. Zahvaljujući radu više od 280 organizacija, 30.000 novih učitelja već je osposobljeno, a osigurani su i resursi za uvježbavanje dodatnih 70.000 učitelja do 2021. Predsjednik je također pozvao na povećanje vještina postojećih američkih učitelja STEM-a putem inicijative Master Teacher Corps, koja bi otkrila najuspješnije učitelje i podržala ih u promociji njihovih najboljih praksi. [IZ STRANIH IZVORA: whitehouse.gov ]