Pljesak molim
NI LJETI NISU PRESTALE AKTIVNOSTI U PŠ SEVERIN NA KUPI
Zahvaljujući češnjaku stižu priznanja, ali i oprema za školu
objavljeno: 30. kolovoza 2016.

…iz 19 škola koji se bave problematikom zdrave hrane. U sklopu projekta proveden je natječaj za školske projekte učenika osnovnih i srednjih škola s ciljem njihova aktivnog uključivanja u prepoznavanje problematike hrane u lokalnim zajednicama povezane s globalnim temama.

Suština je dase i mlade u što ranijoj dobi potakne na kritičko promišljanje hrane, osmišljavanje riješenja na prepoznate probleme, inovacija i pozitivne promjene ponašanja prema održivim stilovima života, prvenstveno u kontekstu hrane i održivih prehrambenih sustava.

Osnovna škola Ivana Gorana Kovačića Vrbovsko, PŠ I. G. Kovačića Severin na Kupi u okviru ŠKOLSKE ZADRUGE KAMAČNIK – i poljoprivredne sekcije na čelu s učiteljicom Vesnom KRATOFIL i voditeljicom projekta učiteljicom Jasminom KRAKAR već osam  godina aktivno uzgaja domaći češnjak u školskom vrtu.

To je bio njihov prijavljeni projekt na natječaju Udruge „Žmergo“ –  „Goranski češnjak na našem stolu“    na kojem su osvojili alat za obradu zemlje u vrijednosti 4.638 kuna. Alat su  Gorani preuzeli [ baš će im lijepo koristiti] nakon edukativnog sastanka na kojem su svi sudionici predstavili svoje projekte.

Projekt će se provoditi kontinuirano tijekom cijele školske godine. Svakako je vrijedno spomena da su članovi Poljoprivredne sekcije OŠ Ivana Gorana Kovačića PŠ Severin na Kupi i tijekom ljetnih ferija brinuli o uzgoju češnjaka koji kod njih raste u posve ekološkim uvjetima bez umjetnih gnojiva. Novi su nasadi izvađeni iz zemlje minulih ljetnih vrućih dana, a osnovcima i njihovim nastavnicima pomažu i roditelji. Novcem zarađenim od prodaje češnjaka kupit će se oprema za školu.

U pripremi je i brošura o ljekovitosti češnjaka koja je već priređena na hrvatskom jeziku. Sada slijedi prijevod brošure na engleski i njemački jezik u suradnji s učenicima škole i učiteljicama Jasminom Krakar i Nusretom MURTIČ.

…..

Jasmina KRAKAR, učiteljica, OŠ Ivana Gorana Kovačića Vrbovsko, PŠ  Severin na Kupi