Savjeti stručnjaka
EVO JOŠ NEKOLIKO SAVJETA
Volite školu, ali se užasavate povratka u učionicu?
objavljeno: 6. rujna 2016.

Ne brinite se! Vaš život nije gotov samo zato što se vraćate na posao. Potpuno razumijem emocije koje dolaze s povratkom u školu. Ali, tog straha se lako riješiti jednostavnom promjenom stava. Ništa neće vratiti natrag dane na plaži, ali postoji nekoliko načina da zadržite optimistično raspoloženje.

Ovdje ih možete naći posložene u nizu prema kojem ih možete ostvariti jedan po jedan dok se spremate vratiti se svom „školskom životu“.

5 IDEJA ZA OLAKŠAVANJE POVRATKA U ŠKOLU

Obratite se kolegama da biste se povezali s njima, a ne im se žalili.

Nekoliko dana prije nego se vratite na posao nazovite kolegu kojeg volite ili mu pošaljite e-mail, samo da biste ga pozdravili. Podijelite neke priče o svom ljetu i nemojte previše pričati o školi. Počnite obnavljati ta prijateljstva u kojima mnogi od nas doista uživaju. U ovom poslu veći dio vašeg rada je u učionici, ali svi smo mi samo mali djelići veće slagalice, pokušavamo educirati djecu i poboljšati zajednicu. Taj posao zahtijeva timski rad. Podsjetite samog sebe na to tako da obnovite prijateljstva s kolegama.

Promijenite svoju rutinu.

Proteklih pet godina ste se uvijek budili u isto vrijeme? Jeste li svakodnevno doručkovali istu stvar ili, još gore, preskakali doručak? Jeste li nosili iste cipele svaki dan? Gledajte, i ja imam rutine koje volim i, vjerujte mi, ne planiram ih sve promijeniti. Ipak, ponekad, ako osjećate strah od povratka u školu, malo promjene u svakodnevnom ritualu može dan učiniti zanimljivijim. Pojedite nešto novo za doručak. Dođite u školu ranije ili otiđite prije kući. Izmijenite rutu na putu na posao. Promijenite glazbu koju slušate, ili provjerite vremensku prognozu na nekoj drugoj web stranici.

Napravite nešto neuobičajeno, ne da biste umorili svoj um, nego da biste izišli iz rutine koju ponavljate iz dana u dan godinama. Promijenite to. To ne mora biti neka velika promjena, dovoljna je i mala da bismo se vi osjećali malo drugačije.

Naučite nešto novo.

Čak i ako je samo nekoliko dana do početka škole, naučite nešto novo. Pročitajte knjigu koja vas zanima. Pogledajte neku izložbu. Iskušajte novu vrstu hrane ili upišite neki tečaj. Prisjetite se kakav je osjećaj učiti i biti izložen nečemu novom i očaravajućem. Tako se i vaši učenici osjećaju kad ih uspijete inspirirati. To je vrlo snažan osjećaj, a najbolji način da to zapamtite jest da pronađete taj osjećaj u samome sebi.

Nitko ne voli kad se ljetni praznici bliže kraju. Ali, iskušajte nekoliko ovih savjeta za promjenu rutine. To bi vam moglo pomoći da se riješite straha i radije mislite o povratku u školu. Naposljetku, nije li to baš ono kako se želite osjećati?

Promijenite radno odijelo.

Dodajte nešto novo onome što nosite, bilo da je riječ o satu, ogrlici, drugačijim naušnicama, narukvici ili nečemu što držite na svom stolu zbog čega se osjećate drugačije. Što kažete na novu frizuru? Možda da uzmete novi remen, ili tijekom tjedna izmjenjujete nekoliko predmeta koje nosite?

Bez obzira na to o čemu je riječ, trebali biste se osjećati malo drugačije zbog toga, a ne kao ista “stara” osoba koja svakodnevno dolazi na posao u istoj odjeći. Vaši kolege bi to također mogli primijetiti. Možda će ih to potaknuti da i oni malo “začine” stvari.

Stvorite novo prijateljstvo.

Povezivanje s kolegom prije povratka na posao je uvijek dobar plan, ali povezivanje s nekim novim u školi može zaista biti osvježenje. Ja uživam u kvalitetnom razgovoru ili čak i u brzom čavrljanju s nekim od kolega tijekom dana, i to u temama koje obično nemaju nikakve veze s poslom. To je odličan odmor od poučavanja, barem na 5 minuta.

Poučavanje može poprilično izolirati čovjeka zbog brojnih sati bez kontakta s odraslima. Nađite nekog novog u školi s kim se možete socijalizirati.

Meni je bilo odlično godinama svakodnevno ručati s istim osobama ili jesti i raditi sam u svojoj učionici, ali ako obogatite svoj društveni život u školi, to može djelovati kao još jedan način borbe protiv straha od povratka u učionicu.

 

Potpuno razumijem tugu koju osjećate zato što se ljeto približilo kraju. Nitko ne voli ostaviti plažu iza sebe. Ali, nemojte još početi misliti na svoj kurikulum i planiranje lekcija. Uložite malo energije u sebe i osjećat ćete se bolje zbog povratka u učionicu!

Vidimo se u školi!

………………………….

NAPOMENA:

  • Teach Thought je portal posvećen podržavanju i obrazovanju edukatora i razvijanju poučavanja u 21. stoljeću. Primarno prenosi teme vezane uz istraživanje novih modela poučavanja i uloge igre u učenju, te pomaže edukatorima da usavrše svoj zanat u današnjim učionicama.
  • Izvor: teachthought.com